Науковці розробили шляхи відновлення ґрунтів завдяки вирощуванню міскантуса

10 червня 2022 3910 0
Міскантус
DepositphotosМіскантус

У ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» НААН розробили шляхи фітомеліорації та ремедіації деградованих внаслідок війни ґрунтів способом вирощування міскантуса гігантського. Повідомляє пресслужба ННЦ.

«Розв’язання російськими нелюдами повномасштабної загарбницької війни на території України з 24 лютого призвело до значного пошкодження ґрунтового покриву на значних площах сільськогосподарських земель. У місцях запеклих боїв одним із видів руйнації ґрунтів є пошкодження їх цілісності внаслідок розривів від бомбардування, обстрілів ракетами, мінами та артилерійськими снарядами», — зазначили у пресслужбі.

Рекультивація таких ґрунтів з метою повернення їх у сільськогосподарське виробництво, після обстеження та розмінування, здійснюється шляхом механічного загортання скребками бульдозерів та грейдерів без урахування внутрішньої будови ґрунту та генетичних горизонтів, тобто проводиться груба рекультивація.

Читати за темою: Затверджено Методику визначення збитків, завданих земельному фонду внаслідок воєнних дій

«Відтворення родючості ґрунту після грубої рекультивації в місцях руйнації прогнозовано буде відбуватися десятки років, залежно від площі руйнації, та потребуватиме значних фінансових вкладень, без яких вирощування сталих та якісних врожаїв сільськогосподарських культур буде проблематичним», — додали науковці.

Тож вони радять відновлювати ґрунти способом вирощування міскантуса гігантського.

Ця посухостійка енергетична культура на ґрунтах Лісостепу України не потребує щорічної оранки протягом 25-28 років, зростає за відсутності використання засобів захисту рослин, а також без застосування добрив та здатна забезпечити відносно дешевою енергетичною сировиною в обсязі 17-25 т/га сухої маси вже на третій рік вирощування.

«Використання рослинної біомаси міскантуса для отримання енергоресурсу виділяється з поміж інших відсутністю негативного впливу на баланс вуглекислого газу в атмосфері, адже у процесі згорання у твердопаливних котлах викидається менше CO2, ніж поглинається рослинами під час фотосинтезу. До того ж у продуктах згорання тріски та пелетів міскантусу, у порівнянні з вугіллям, у 20-30 разів скорочується вміст оксиду сірки та у 3-4 рази — золи», — йдеться у повідомленні.

Крім того, ця енергетична культура секвеструє значну кількість вуглецю у потужній кореневій системі, частка якої поступово перетворюється на гумус, тобто покращує ґрунтові властивості та біорізноманіття, та проявляє потужну лікувальну здатність, що забезпечує відтворення родючості ґрунту.    

«Відновлення ґрунтового покриву та родючості ґрунтів шляхом вирощування міскантуса гігантського на території окремої територіальної громади вирішує її енергетичні потреби, створює унікальні можливості забезпечення її мешканців робочими місцями, соціального розвитку громад та покращення життя населення, що є конче важливим у повоєнний період», — додали науковці.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus