25 липня 2022, 08:30, Сільгосптехніка

Попри війну аграрії готові випробовувати нові технології

Агродрон — це «скальпель», точний інструмент в руках агронома, який без заходу в поле дає можливість працювати з елементарними ділянками. Про це розповів Максим Романовський, керівник відділу точного землеробства Тайтен Машинері Україна (офіційний дилер бренду XAG в Україні).

«Дрон не може повністю замінити обприскувач, але стане в нагоді під час останніх фаз розвитку культури, тому що дозволить діяти оперативніше, ефективніше та значно знизити витрати пального. Він зручний для роботи на невеликих і важкодоступних ділянках поля з ускладненою логістикою. Технології ультрамалооб’ємного внесення розвиваються й з кожним сезоном з’являються нові можливості. Наприклад, цього року на ринку вже був запит щодо обробки близько 40 тисяч гектарів агродронами, що свідчить про зацікавленість аграріїв та готовність випробовувати нові технології», — пояснив експерт.

Також експерт зазначив, що перевагою дронів є невелика кількість витратних матеріалів, які легко замінити навіть у польових умовах.

«Витратні матеріали такі: батарея, трубки та атомайзери. Все легко замінити у польових умовах. Двигуни мають вищий ресурс. З досвіду XAG в Україні та статистики поламок, переважна кількість інцидентів стаються через помилки операторів», — розповів керівник відділу точного землеробства. 

Як додав Максим Романовський, агродрони не лише для провайдерів послуг. Вони зручні для одноосібних господарств з розміром земельного банку 50-100 гектарів. 

Також він зазначив, що відповідно до офіційного Роз'яснення Міністерства аграрної політики та продовольства з початку квітня проведення робіт агродронами можливе за умов отримання дозволів від обласних військових адміністрацій. Цей механізм вже напрацьований.

Читайте також: Українські розробники запустили платформу з надання аграріям комплексних послуг дронами 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.