Фахівці порадили, як підготувати ріпак до вдалої перезимівлі

16 вересня 2022 150 0
Фахівці порадили, як підготувати ріпак до вдалої перезимівлі

Щоб отримати врожайність озимого ріпаку не менше планової, потрібно позакореневе підживлення культури восени. Про це розповіли фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE.

Так, за їх словами, таке підживлення, по-перше, швидко усуває нестачу елементів мінерального живлення та сприяє закладанню високої майбутньої врожайності.

По-друге, підживлення легкодоступними елементами мінерального живлення, амінокислотами та стимуляторами росту активують фізіолого-біохімічні процеси та швидко усувають стреси на ріпаку озимому.

По-третє, позакореневі підживлення підвищують стійкість ріпаку озимого до хвороб.

«Щоб якомога повноцінніше забезпечити потреби ріпаку озимого збалансованим живленням ще восени, рекомендуємо позакоренево його підживити у фазі 4-6 та у фазі 8-10 листків легкозасвоюваним добривом Авангард Ріпак», — зазначили фахівці.

Завдяки збалансованому складу підживлення забезпечать потреби ріпаку в елементах мінерального живлення на ранніх фенофазах, на 10-15% підвищать коефіцієнти засвоєння сполук азоту, фосфору, сірки, калію з добрив і ґрунту. Активуватимуться обмінні процеси культури на клітинному рівні, що сприятиме росту і розвитку кореневої системи, закладанню квіткових бруньок, проявиться антистресовий та стимулюючий ефект, що сприятиме успішній перезимівлі та формуванню високої продуктивності ріпаку. 

Також разом із добривом Авангард Ріпак — 2,0 л/га в одному розчині восени рекомендується підживити ріпак озимий добривом Авангард Бор (В – 150 г/л, N – 65 г/л) в нормі 1,0-1,5 л/га.

«Таке підживлення стимулюватиме ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, сприятиме відтоку продуктів фотосинтезу з вегетативних органів у кореневу систему, усуватиме дуплистість кореневої системи, підсилювати імунітет до хвороб та стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища, поліпшуватиме агрохімічну ефективність традиційних мінеральних добрив», — пояснили фахівці.

Щоб ефективність поглинання елементів живлення листовим апаратом ріпаку озимого була максимальною, фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують звернути увагу на: рекомендований рН робочого розчину і для його коригування, за потреби, застосувати підкислювач-кондиціонер. Також рекомендується додавати до робочого розчину прилипач або ад’ювант для поліпшення процесів змочування, розтікання та проникнення робочого розчину через кутикулу та епідерміс листків.

Читайте також: Фахівці порадили «стартове» добриво для озимих зернових

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus