Реклама

Аграрії можуть переробляти кукурудзу на біоетанол та лимонну кислоту

1 жовтня 2022 1028 0
Аграрії можуть переробляти кукурудзу на біоетанол та лимонну кислоту
Kurkul.com

Сфера переробки цікавила українських підприємців ще до війни, а зараз, після блокування експорту, і поготів. Глибока переробка дає можливість зняти проблему доставки агропродукції за кордон і збільшує прибуток з тонни зерна. Про це розповів експерт Олександр Маліцький у матеріалі «Глибока переробка зерна в Україні: привабливість доданої вартості та виклики виробництва», пише Kurkul.com.

«Якщо йдеться про переробку кукурудзи в біоетанол, треба врахувати, що в результаті виходить три види продукції, однакові по об’єму і показниками», — зазначив Олександр Маліцький.

Це, власне, безпосередньо паливний етанол, суха післяспиртова барда (або висівки — високобілкові добавки, які йдуть на корми тваринам) і вуглекислий газ.

«Останній продукт не менш привабливий, ніж перші, оскільки його використовують у харчовій промисловості, холодильних установках, вогнегасниках тощо. Для збору СО2 на бродильних чанах встановлюють спеціальні вловлювачі газу, потім його перетворюють в  зріджений газ і реалізовують», — зазначив експерт.

Читати за темою: Гнідавський цукрозавод перероблятиме кукурудзу на біоетанол

Олександр Маліцький навів приклад розрахунків доходу на таку продукцію за цінами минулого року, — різниця у вартості зерна і продуктів переробки склала 125 євро на тоні.

«Я брав цифри на кінець 2021 року. Тоді тонна кукурудзи коштувала 230 євро. В таблиці видно, скільки всього отримують із тонни зерна. Загальний дохід виходить 355 євро. Безумовно, це середній показник, бо вартість може відрізнятися залежно від проєктів, але загалом співвідношення буде приблизно однакове», — підсумував Олександр Маліцький.

Також експерт звернув увагу, що зараз ситуація по біоетанолу більш сприятлива, але зазначає, що ціни на цей різновид палива досить мінливі.

Наступний приклад — виробництво лимонної кислоти із кукурудзи. У цьому випадку окрім кислоти отримують кукурудзяний глютен, сухий глютеновий корм (це висівки з високою сумішшю протеїнів) і кукурудзяний зародок, який використовується для виробництва кукурудзяної олії.

«Загальний дохід складає 637 євро. Тут додана вартість значно вища, але, варто сказати, що і сам проєкт з виготовлення лимонної кислоти буде трохи вищий, ніж з виробництва біоетанолу», — зазначив експерт.

Також Олександр Маліцький звернув увагу, що для виготовлення лимонної кислоти потрібно буде не лише побудувати завод, але й внести зміни на рівні уряду, оскільки зараз значна частка цього продукту завозиться на український ринок із Китаю. Щоб вітчизняному виробнику стало вигідно будувати завод і постачати лимонну кислоту на внутрішній і європейський ринки, треба запровадити високе ввізне мито для іноземної продукції.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама