Експерти розповіли, чи варто фермерам економити на підживленні озимих

19 жовтня 2022 960 0
Експерти розповіли, чи варто фермерам економити на підживленні озимих
Kurkul.com

За оцінками експертів, прогнозується істотне зниження норм внесення основних добрив, яке може сягнути 40-70%. Передусім це буде стосуватися фосфорних та калійних добрив, що може спровокувати падіння врожайності на рівні близько 20%. Про це розповіли експерти дослідницької компанії НВК «Квадрат» у матеріалі «Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?» на SuperAgronom.com.

«На наш погляд, основним завданням цього сезону буде не підвищення продуктивності, а зниження собівартості продукції шляхом оптимізації витрат, у тому числі й на мінеральне живлення», — розповіли експерти.  

За їх словами, дієвим інструментом підвищення ефективності використання елементів живлення рослинами є обробка насіння, внесення рідких стартових добрив у борозну (in-furrow) та подальші позакореневі підживлення, що відповідає сучасній  концепції 4R — правильний час, форма, місце та доза застосування добрив. 

«Найкраще поєднувати позакореневе підживлення з основним удобренням. Навіть за умов зниження норми внесення основних добрив на 15-30% (передусім фосфорно-калійних) воно дозволяє рослинам озимих культур сформувати оптимальну біомасу для успішної перезимівлі без втрати продуктивності», — додали фахівці.

Оптимальною фазою для осінніх позакореневих підживлень озимого ріпаку є фаза 4-6 листків (ВВСН 14-16). Позакоренево вносять комплексні добрива, що містять фосфор, калій, підвищений вміст Zn, Mn та обов’язково бор.

Крім бору, ріпак характеризується високою потребою в марганці (Mn) і молібдені (Мо). За інтенсивної технології вирощування рекомендується додаткове застосування цинку та міді, особливо на легких ґрунтах або з високим вмістом органічної речовини.  

«Підживлення озимих зернових доцільно проводити разом з обробками ЗЗР у фазу сходів (ВВСН 15-20) або під час формування вузла кущення (ВВСН 21-23) за сприятливих погодних умов та затяжної теплої осені. Підійдуть для цього комплексні добрива з додаванням міді та бору», — пояснили фахівці. 

Варто відмітити, що для розвитку озимої пшениці особливе значення на старті мають марганець, цинк і мідь. Це зумовлено, зокрема, чутливістю самої культури до цих мікроелементів у осінньо-зимовий період, коли у рослин озимої пшениці часто має місце прихований дефіцит міді. Нестача міді дуже позначається на врожайності зерна.

Важливо для ефективного поглинання поживних речовин дотримуватися умов застосування позакореневих підживлень. Осіннє позакореневе підживлення не рекомендується, коли середньодобова температура повітря нижча +5°C. На момент внесення температура має бути не нижче за +8-10°C.

З урахуванням особливостей сезону 2022, критичних періодів росту та фізіологічних потреб озимих культур в живленні, НВК «Квадрат» розробила схему застосування добрив ТМ Quantum з акцентом на корекцію забезпечення рослин азотом, фосфором і калієм. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus