Зернова угода потребує трьох ключових поправок — Чайківський

27 жовтня 2022 775 0
Зернова угода потребує трьох ключових поправок — Чайківський
Kurkul.com

Строк дії зернової ініціативи спливає наступного місяця. Водночас продовження дії зернового коридору є вкрай важливим для України для поповнення бюджету, а світу — для подолання продовольчої кризи.

Проте учасники ринку вважають достатньо низькою ймовірність продовження функціонування зернового коридору, оскільки ледь не щотижня росія намагається звинуватити Україну в недотриманні умов угоди та шукає нові приводи не продовжувати її наприкінці листопада.

Нагадаємо, у минулого тижня росія погрожувала генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу «переглядом співробітництва», якщо той спрямує в Україну експертів для розслідування використання іранських дронів-камікадзе.

У середині жовтня постійний представник росії при ООН Геннадій Гатілов заявив, що росія не має вигоди з Зернової угоди, тому є велика ймовірність зупинки її дії. 

Водночас попри гучні публічні заяви для преси офіційно жодна сторона «зернової ініціативи» не повідомляла інших про можливе скасування угоди, відповіли в Міністерстві інфраструктури України (МІУ) на запит НВ Бізнес.

У разі якщо зернову угоду не буде пролонговано, в України залишатиметься лише сухопутний шлях. Проте аграрії кажуть, що він не може замінити морський повністю.

«Альтернативними, не морськими, шляхами Україна може експортувати лише до 3 млн т на місяць, але вартість таких перевезень сягає 200 дол. на тонну, що при поточних цінах реалізації є збитковим для аграріїв», — зазначив Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації (УЗА).

За його словами, сьогодні зерновим коридором експортується близько 60% нового врожаю, тож минулорічні запаси є значними.

Реалізація зернової ініціативи позитивно впливає на спроможність українських аграріїв до подальшого виробництва. Наразі, якщо вона не діятиме під питанням не лише експорт зібраного врожаю, але й весняна посівна кампанія.

За словами народного депутата України, секретаря комітету з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, зерновому коридору немає альтернативи, але сама угода потребує трьох ключових поправок. Про це він розповів в коментарі Latifundist.com.

«Арифметика дуже проста. Станом на кінець жовтня оціночний експорт зерна з України до дозрівання врожаю 2023 року — близько 50 млн т. Це означає, що щомісяця має експортуватись не менше 6 млн т зерна. У сьогоднішніх умовах це дуже непросте завдання. А з огляду на те, що зернову угоду потрібно продовжувати кожні 120 днів — ще й абсолютно непередбачуване. Тому зернова угода потребує коригування», — наголосив політик.

За його словами, необхідні три ключові зміни. І насамперед — зміна терміну дії зернової угоди.

«За умовами підписаних угод зерновий коридор діє протягом 120 днів. Тобто лише для того, щоб у плановому режимі експортувати українське зерно поточного врожаю, зернову угоду потрібно продовжити ще мінімум двічі. Формально така можливість існує — автоматичне продовження, якщо сторони не мають претензій. На жаль, на практиці ця норма не працює. За останні два місяці росія вже кілька разів погрожувала розірвати угоду. Тобто фактично щоразу угоду потрібно буде укладати заново. Виходом із цієї ситуації є пролонгація дії зернового коридору до півроку чи року, про що вже заявили представники Туреччини. Сподіватимемося, що їхню ініціативу буде реалізовано», — зазначив Іван Чайківський.

На думку нардепа, слід добиватися також розширення дії зернової угоди на Миколаївський морський порт.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus