росія погрожує розірвати зернову угоду через розслідування щодо іранських дронів

20 жовтня 2022 279 0
росія погрожує розірвати зернову угоду через розслідування щодо іранських дронів
Kurkul.com

Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш повідомив, що в Україну мають вирушити фахівці, які встановлять, якими дронами російська армія б'є по українській інфраструктурі. У відповідь заступник постійного представника рф при ООН Дмитро Полянський заявив, що росія може переглянути співпрацю з організацією та, зокрема, не продовжувати «зернову угоду».

Про це пише Kurkul.com на основі даних Reuters та ВВС.

Так, США, Великобританія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. 

«Ми висловили серйозне занепокоєння з приводу придбання Росією цих БПЛА в Ірану. Тепер у нас є безліч доказів того, що ці БПЛА використовуються для завдання ударів по українських громадян та обʼєктів критичної громадянської інфраструктури», — заявив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Водночас росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Як зазначив дипломат, на такий крок рф піде, якщо ООН відправить в Україну експертів для вивчення збитих дронів. Він запевнив, що потреби в такій місії немає, оскільки росія використовує лише безпілотники власного виробництва.

Також Полянський натякнув, що, якщо до його попереджень не прислухаються, росія може відмовитися від продовження зернової угоди, яка дозволила відновити експорт сільгосппродукції з українських портів. Термін дії угоди спливає 19 листопада.

За повідомленням Міністерства інфраструктури України, 19 жовтня, в рамках реалізації «Зернової ініціативи», з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 6 суден із 86,7 тис. тонн агропродукції для країн Азії та Європи.

З моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано 7,9 млн тонн продовольства.

Всього з українських портів вийшли 360 суден із агропродукцією, яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus