До 23% площ озимих зернових в окремих регіонах заселено хлібною жужелицею

8 листопада 2022 299 0
До 23% площ озимих зернових в окремих регіонах заселено хлібною жужелицею
Kurkul.com

Позитивні температури повітря звітного періоду, підвищення температурного режиму, подекуди опади різної інтенсивності, підвищена вологість, сприяли розвитку та поширенню фітопатологічних та ентомологічних організмів у посівах озимих зернових та ріпаку. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби.

На 5-23% площ озимих зернових культур південних, центральних та східних регіонів триває живлення личинок (ІІ-ІІІ віку) хлібної жужелиці. Фітофагом пошкоджено 2-4,2% рослин.

Гусениці озимої совки доживлюються та відходять в нижні шари ґрунту на зимівлю. В сонячні, теплі дні на 5-10% площ озимих зернових відбувався літ злакових мух та відмічалась шкідливість відроджених личинок на 0,5-11% рослин Скрізь злаковими попелицями, блішками, цикадками та іншими шкідниками було пошкоджено 3-6,2% рослин у слабкому ступені. 

У посівах озимих зернових культур на 3-30% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями охоплено 2-6% рослин у Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Львівській, Одеській та Чернігівській областях.

На рослинах озимого жита у Волинській та Чернігівській областях продовжується розвиток кореневих гнилей, бурої листкової іржі, септоріозу, якими уражено 2-5% рослин за розвитку захворювання 1-3%. 

В усіх зонах на 8-69% площ озимого ріпаку прояв мали пероноспороз, фомоз, альтернаріоз, біла плямистість, борошниста роса, чорна ніжка, циліндроспоріоз, кореневі гнилі, переважно на листках нижнього ярусу, де ними уражено 2-10% рослин за слабкого ступеня. Подекуди в посівах культури спостерігається пошкодження 2-15% рослин хрестоцвітими блішками, капустяною попелицею, гусеницями ріпакового пильщика, озимої совки. 

Читати за темою: Фахівці розповіли, як найефективніше боротись з озимою совкою

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus