Фермер поділився досвідом, як оптимізувати бізнес-процеси маленького господарства

17 листопада 2022 249 0
Фермер поділився досвідом, як оптимізувати бізнес-процеси маленького господарства

Війна спонукала фермерів оптимізувати усі процеси, щоб господарство було максимально ефективним. Про це розповів керівник агрокомпаній «Моя земля 2015» та «Полтава агро» Григорій Шамрицький під час бізнес-конференція «OkAgro», пише Kurkul.com.

«Враховуючи що ціни на дизельне пальне, добрива, ЗЗР та усі складові собівартості виробництва продукції виросли майже вдвічі, а ціни на зернові, які продаються на внутрішньому ринку, впали, довелось оптимізувати усе», — розповів фермер.

За його словами, розпочали із впровадження системи виконуваних робіт і моніторингу стану земель, яка дала можливість не просто моніторити рух транспорту, споживання пального, виконання операцій, а й спостерігати за ростом культури і об'єднала всі ланки агробізнесу.

Задля оптимізації у господарстві:

  • оновили техніку, що дало змогу зменшити витрати на запчастини та дозволило економити на пальному;
  • оптимізували чисельність персоналу та привели його кількість у відповідність до сьогоднішніх завдань;
  • придбали та реконструювали складські приміщення для зберігання зерна;
  • удосконалили сівозміну — в одній сільській раді сіють одну культуру.

У планах господарства впровадження точного землеробства.

«У планах подальшого розвитку господарства — впровадження точного землеробства до якого ми частково готувались. Цей рік нас просто зобов'язує почати активніше вкладати кошти в інновації. Найближчим часом плануємо всановити автопілот на трактор на якому ми сіємо та обприскуємо поля», — зазначив фермер.

Він додав, що також планують оснастити сівалку системою посекційного відключення, а на обприскувач встановлять пофорсуночне відключення. Всі ці інновації, за словами Григорія Шамрицького, окупляться за 0,5-0,7 сезону.

«Ми втрачаємо посівний матеріал на пересівах, ЗЗР на додатковому обприскуванні, потім на цих ділянках ми втрачаємо врожайність. Тому окупність досить швидка», — пояснив аграрій.

Також у планах:

  • продовжити реконструкцію приміщень для зберігання зерна, встановити системи для очистки і сушки зерна;
  • налагодити експорт продукції;
  • встановлення обладнання для переробки соняшника та виробництва круп.

Підсумовуючи свій виступ Григорій Шамрицький подякував ЗСУ та президенту. І, за його словами, оптимізація та ефективність — це те, чим сьогодні мають займатись фермери.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus