В Україні шукають шляхи розв'язання проблеми забруднення ґрунтів внаслідок війни

9 грудня 2022 86 0
В Україні шукають шляхи розв'язання проблеми забруднення ґрунтів внаслідок війни
ДСНС

Наразі в Україні відбувається знищення верхнього родючого шару ґрунту, який формувався протягом століть, внаслідок вибухів ракет, артилерійських снарядів різних типів, фугасних авіабомб, безпілотників, снарядів різних типів РСЗО, «вакуумних» бомб тощо. Це при тому, що за останні 100 років вітчизняні ґрунти втратили близько 30% гумусу. Про це розповіли фахівці компанії «БТУ-Центр» у матеріалі «Війна в Україні знищує ґрунти — як врятувати мертві землі» на SuperAgronom.com.‎

Як зазначили експерти, війна прискорює цей процес. Ґрунти втрачають родючість через зміну фізичних, хімічних та фізико-хімічних властивостей.

Беручи до уваги всю серйозність та небезпеку ситуації, що склалася, в Україні вже шукають шляхи розв'язання проблеми забруднення ґрунтів внаслідок війни. Фахівці зайняті розробкою інструментарію та механізмів, впровадження яких дозволить мінімізувати наслідки воєнних дій у подальші роки.  

Навесні при Державній екологічній інспекції створили робочу групу, яка розробляє методики визначення шкоди та збитків, завданих природним ресурсам та довкіллю внаслідок збройної агресії російської федерації. До її складу увійшли понад 60 фахівців, науковців, експертів, у тому числі співробітники Національної академії аграрних наук України. На даному етапі члени робочої групи досліджують міжнародний досвід зі збору доказової бази та практики розгляду міжнародними інстанціями злочинів з екологічною складовою.

Для кожного з випадків екоциду збирають необхідні вихідні дані та розраховують остаточні суми збитків. Зокрема, відібрано понад 50 проб ґрунтів та проведено інструментально-лабораторні дослідження. Члени робочої групи, співробітники ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» Анатолій Кучер та Максим Солоха найближчим часом розроблятимуть методичні документи і порядок визначення завданої шкоди ґрунтам внаслідок бойових дій.

Одним із варіантів відродження постраждалих ґрунтів може бути створення «червоних зон» на територіях, де велися інтенсивні бойові дії. Таку ініціативу пропонують спеціалісти з Української Природоохоронної Групи  (UNCG). За їхніми словами, це дозволить виконати вимоги законодавства України з консервації земель та запобігання опустелюванню, а також Європейської стратегії захисту біорізноманіття до 2030 року (виведення з обробітку 30% усіх сільськогосподарських земель).

Читати за темою: Внаслідок війни пошкоджень зазнало понад 5% земельного фонду України

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus