6 лютого 2023, 08:45, Україна

Сезон-2023/24 може розчарувати виробників цибулі — аналітики

За даними моніторингу EastFruit в Україні встановилися безпрецедентно високі ціни на цибулю — 30-35 грн/кг.

«Оскільки ціни на цибулю ріпчасту в Україні протягом поточного сезону практично не знижувалися, інтерес до заробітку на вирощуванні цієї продукції в країні з часом лише підігрівався. Поточним же ключовим питанням, що хвилює розум українських фермерів, є можлива межа цін навесні-літом 2023 року», — прокоментував Євген Кузін, керівник аналітичного напряму проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

У результаті, на українському ринку відбулися одразу дві очікувані події, які матимуть прямий вплив на цінові перспективи кінця поточного та початку наступного сезонів:

  • по-перше, ті нечисленні фермерські господарства, які ще мають запаси якісної цибулі в Україні, з початку лютого призупинили продаж, встановивши декларативну ціну, що сягає $0,96/кг;
  • по-друге, в країні було зафіксовано різке зростання попиту на насіння ріпчастої цибулі, а імпорт цибулі-сіянки для посадки під зиму та отримання екстраранньої озимої продукції досяг рекорду у 2022 році.

«І фермери із запасами торішнього врожаю, і ті, хто прибиратиме цибулю ріпчасту вже цього року, розраховують скористатися цибулевою кризою, отримавши при цьому надприбутки. При цьому, якщо у виробників з торішніми запасами перспектив для такого поки що більш ніж достатньо, то вже новий сезон-2023/24 цілком може початися і з гірких розчарувань», — вважає Євген Кузін.

 

За його словами, ті українські виробники, які зможуть зберегти свою продукцію до березня-квітня, зможуть скористатися безпрецедентно високими цінами на ріпчасту цибулю, які на той момент можуть зрости ще суттєвіше. 

Водночас вже з травня конфігурація українського ринку ріпчастої цибулі може різко змінитися, адже з цього періоду кількість змінних на ринку істотно зросте.

По-перше, до квітня-травня залежність українського ринку цибулі ріпчастої від імпорту досягне свого піка. Нагадаємо, що вже зараз ціни на цю продукцію в Україні формуються за цінами у Німеччині, адже на сьогодні саме вона є ключовим постачальником цибулі на український ринок.

По-друге, в жодному разі не можна ігнорувати фактор зростання попиту на цибулю-сіянку і насіння, яке на українському ринку досягло ажіотажних показників.

Читайте також: Через погіршення якості ціни на білокачанну капусту стрімко падають 

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.