11 лютого 2023, 15:00, Україна

Експерти розповіли про ефективний захист кукурудзи і соняшника від бур’янів

Проблема захисту посівів соняшника та кукурудзи від бур’янів — одне з головних завдань навесні. Кукурудза та соняшник відносяться до чутливих до забур’яненості культур, особливо на ранніх етапах розвитку, від появи сходів до п’яти листків (ВВСН-15) у кукурудзи та восьми листів (ВВСН-18) у соняшника. Про це розповіли фахівці компанії LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Основними факторами негативного впливу є:

  • конкуренція за вологу, елементи живлення та «життєвий простір» загалом;
  • явище алелопатії, коли кореневі виділення однієї рослини мають вплив на рослини, що живуть поряд (особливо шкідливими для кукурудзи є злакові бур’яни, а для соняшника — з родини айстрових);
  • бур’яни, а точніше їх листкові пластинки, є джерелом розсіяного світла, яке містить лише частину спектра білого світла, таким чином на лиски культурних рослин потрапляє світло низької якості, яке є джерелом енергії для фотосинтезу.

Найефективнішим у контролі бур’янів на ранніх етапах розвитку культури є застосування ґрунтової системи захисту.

«Для досягнення цієї мети бренд DEFENDA рекомендує застосування бакової суміші гербіцидів Сора-Нет (пропізохлор, 720 г/л) + Айдахо (тербутилазин, 500 г/л)», — йдеться у повідомленні. 

Сора-Нет — ґрунтовий досходовий селективний гербіцид для боротьби з однорічними злаковими  та дводольними бур’янами. Цей продукт не є фітотоксичним для культури та проявляє високу ефективність дії незалежно від погодних умов. Він швидко розкладається в ґрунті на нетоксичні суміші і контролює наступні хвилі бур’янів. Найкраще себе показує у комбінації з Айдахо — системним селективним гербіцидом ґрунтової дії проти широкого спектра дводольних бур’янів. Продукт розв'язує проблему хрестоцвітих бур’янів і не є фітотоксичним для культурних рослин. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.