Фермер може отримати вищі ціни на зерно сертифікувавшись по ISCC

16 березня 2023 921 0
Фермер може отримати вищі ціни на зерно сертифікувавшись по ISCC
Kurkul.com

Якщо фермер хоче продавати зерно на західні кордони та за хорошою ціною, йому потрібно пройти з трейдером процедуру самодекларації згідно сертифікації ISCC. Про це розповіли експерти компанії «Біоенерджі-Вінниця» у матеріалі «Сертифікація ISCC — що це таке та навіщо вона потрібна» на Elevatorist.com.

Комерційний директор «Біоенерджі-Вінниця» Антон Завалко зазначив, що агрохолдинги, які мають величезні ринки збуту для своєї продукції, завжди сертифікують її по максимуму — і по ISCC, і за вимогами Китаю, і за іншим стандартам, що необхідні для продажу по всьому світу. А ось маленькі та середні фермери сертифікації ніколи раніше не отримували, бо не було такої потреби — зерно й так купували.

Так було до війни, але під час війни ринки збуту звузилися, на певний період часу торгували лише через західні кордони. Якщо зерно йшло транзитом через ЄС, сертифікат ISCC міг і не стати у нагоді, а ось якщо до європейського переробника, то він частіше за все ставав вже необхідністю.

«Всі в ланцюжку, в тому числі переробні підприємства в Європі, мають сертифікацію. Відповідно, вони випускають готову продукцію, яка також має цю сертифікацію. Таким чином європейський споживач впевнений, що коли він купляє олію з полиці магазину (в Європі є стандарт по ISCC на олію), то на всіх етапах виготовлення цієї олії були підраховані карбонові викиди»,— розповів Антон Завалко.

За його словами, якщо фермер хоче продавати зерно на західні кордони і по хорошій ціні, йому потрібно пройти з трейдером процедуру самодекларації згідно з сертифікацією ISCC, заповнити технічну карту.

Технічна карта — це відповіді на купу питань в анкеті, і вони мають бути підкріплені документально. Тобто на відповідь про обсяги використання ЗЗР під час вирощування зерна мають бути додані необхідні накладні на купівлю тих ЗЗР та палива для сільгосптехніки, якою ці засоби вносили. Анкета та список необхідних документів чималенькі.

«Насправді нічого там такого комерційного в тій анкеті немає. Але згідно з тією анкетою фермер має розкрити інформацію по тому, скільки він використав палива, використав мінеральних добрив, має показати мені акти списання на кожну тонну. Тобто достатньо складний процес по документації, на який деякі фермери не мають бажання гаяти час. А деякі не мають можливості, бо в них не всі витрати документально підтверджені» — пояснила менеджер з виконання договорів та сертифікації «Біоенерджі-Вінниця» Ірина Максимова.

Читати за темою: Зерносховища забиті пшеницею — фермери не можуть продати врожай 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus