Зерносховища забиті пшеницею — фермери не можуть продати врожай

12 березня 2023 4551 0
Зерносховища забиті пшеницею — фермери не можуть продати врожай
Kurkul.com

Українські фермери не можуть продати збіжжя минулорічного та навіть позаминулорічного врожаю. Причина — блокування росією роботи зернового коридору. Про це пише podrobnosti.ua.

Фермер з Одещини Володимир Погорілий зазначив, що такого на його пам'яті ще не було: на дворі березень, а зерносховища й досі забиті пшеницею. За його словами, раніше все продавали ще до початку нового року.

«Це пшениця двадцять першого і двадцять другого року зберігається, оскільки ми її не встигли вивезти до цього часу», — пояснив Володимир Погорілий.

За словами аграрія, вже майже місяць морські порти не приймають збіжжя — бо його просто нема куди дівати. Тож підприємство відправляє зерно машинами до Дунайських портів, але це крапля у морі. Ситуація загрозлива.

«По-перше, нам не буде, де зберігати зерно, яке ми виростимо, якщо буде врожай, звичайно. А по-друге, не отримаємо оборотних коштів, які нам потрібні сьогодні: сьогодні, ви ж бачите, які ціни на добрива, які ціни на пальне. Витрати виросли утричі майже», — додав фермер.

В Адміністрації морських портів пояснили, що гальмує процес росія. У проливі Босфор у рамках зернової угоди представники країни-агресора наряду з іншими інспектують судна, які прямують за українським збіжжям. І саме вони створюють штучні перепони, щоб максимально затягнути перевірки.

Деталі щодо продовження роботи зернового коридору:

Наступного тижня ООН планує провести переговори з росією щодо пролонгації зернової угоди. 

7 березня Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи.

А вчора, 8 березня, президент України Володимир Зеленський та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрілися в Києві, щоб обговорити продовження «зернової угоди».

Сторони заявили, що продовження експортної ініціативи після 18 березня є критично необхідним для світу

Як раніше повідомлялось, міністерство закордонних справ росії заявило, що москва погодиться продовжити чорноморську зернову угоду, яка дозволяє безпечно експорт з українських портів, лише якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.

Водночас Україна домовляється про продовження дії угоди на рік, щоб забезпечити краще перспективне планування, а також хотіла б включити до зернового коридору Миколаївський порт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus