Учасники кооперативів зможуть брати участь в програмах держпідтримки — Висоцький

17 березня 2023 94 0
Учасники кооперативів зможуть брати участь в програмах держпідтримки — Висоцький
Kurkul.com

В найближчому майбутньому у Державному аграрному реєстрі зʼявиться графа «кооперативи». А відтак учасники цих обʼєднань зможуть брати участь в програмах держпідтримки. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час фермерського зльоту 2023 — «КООПЕРАЦІЯ НА 360°».

Детальніше читайте в матеріалі «Об’єднані війною: чи є у фермерів шанс на кооперацію» на Kurkul.com.

Тож, чому фермерам потрібно обʼєднуватись?

Війна змінила правила господарювання: ті заходи, які колись були ефективними та прибутковими, сьогодні не працюють. Треба шукати щось нове або повертатись до забутого. Наприклад, популярним для українців був звичай толоки, коли люди допомагали один одному збирати врожай чи заготовляти дрова. У сучасному бізнес-світі, це явище переродилось в кооперацію. Тобто співпрацю, яка повинна базуватися на спільних цілях та принципах, задля втілення мети.

«Сьогодні кооперація — це гроші, прибутки, розширення видів діяльності та нові технології. Але для наших фермерів, це поняття викликає страх, що їх обдурять», — зазначив перший віцепрезидент АФЗУ Віктор Гончаренко.

Головні переваги кооперацій:

  • кооперація — це про підтримку малого аграрія;

«З власного досвіду знаю, що зернотрейдери могли запропонувати фермерам ціну на  50-100 грн/т вищу. Але працюючи на старій техніці, оприскувачах, ці фермери втрачали ЗЗР, зайве пальне при оранці. З кооперацією цього можна уникнути», — зауважив засновник «Агровілл груп» Сергій Коваленко.

  • кооперація забезпечує розвиток та підтримку села;

«Якщо говоримо про кооперацію сільськогосподарського виробництва, то тут треба згадати про ті 15 млн українців, які живуть в селах. Ми маємо всі разом забезпечити їх роботою, а отут і потрібна обслуговуюча кооперація», — прокоментував Віктор Гончаренко. 

  • конкурентоспроможність і ринкові умови;

Скільки отримує фермер грошей від ціни продажу його продукції в супермаркеті? Ольга Трофімцева зазначає, що зараз це 10-15%. Щоб підвищити рівень ринкової сили потрібно об'єднуватись. Одному фермеру зі 100 га лобіювати свої інтереси важко, а коли кооператив з 10 людей по 100 га землі, то вже можна розмовляти з мережею супермаркетів, адміністрацією ринку чи трейдером — це збільшує шанси на співпрацю.

Читайте за темою: Стартує новий благодійний проєкт підтримки фермерів FARMERHOOD

  • одна проблема на всіх членів кооперативу;

«Коли ти малий фермер, ти не можеш бути одночасно експедитором, маркетологом чи закупівельником ЗЗР. Тобі потрібно все-таки якось делегувати свою роботу. В межах кооперативу можна ділити цей функціонал», — зазначила посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України, виконувачка обов'язки міністра аграрної політики у 2019 р. Ольга Трофімцева.

  • кооперативи — це крок на шляху до ЄС;

«Тема майбутнього членства в ЄС для розвитку кооперативного руху в Україні є визначальною: Європейський Союз буде велику увагу приділяти конкурентній структурі АПК і відсутності перекосів в бік великих виробників», — додала Ольга  Трофімцева

  • екологізація;
  • лобіювання інтересів кооперації.

Як зазначив фермер керівник ФГ «Моя Земля 2015» та ТОВ «Полтава Агро» Григорій Шамрицький, ціллю кооперації також може стати зміна законодавства чи певних норм. 

«В цьому й може полягати наша кооперація. Щоб обʼєднувались небайдужі і говорили про проблеми, писали відповідні звернення, напрацьовували механізми, вносили зміни до відповідних законів чи постанов», — пояснив він. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus