3 квітня 2023, 11:00, Зерно

Через вихід найбільших зернотрейдерів з рф конкуренція за українське зерно може зрости

За місяць три найбільші зерноторгові компанії ухвалили рішення про вихід із російського ринку.

Так, приватна американська компанія Cargill із нового маркетингового сезону, який стартує 1 липня 2023 р., припиняє прямі закупівлі російської сільгосппродукції.

Ще один гігант — Viterra публічно оголосить про згортання діяльності у рф найближчими днями. 

Також формат відходу з ринку рф опрацьовує міжнародна агропромислова компанія Archer Daniels Midland (ADM).

Торік на частку цих підприємств припадало понад третина всього експорту зерна з рф. Про це пише mind.ua.

У короткостроковій перспективі вихід зернотрейдерів з ринку рф не означає нічого катастрофічного. росія залишається найбільшим постачальником сільгосппродукції з Причорномор'я. І у світі достатньо країн, яким байдуже на походження зерна за умови його низької вартості. 

«У довгостроковій перспективі аграрний ринок рф неминуче ризикує деградувати, оскільки глобальні трейдери створювали конкурентне середовище, а отже — привносили додаткові гроші в галузь, на які вона розвивалася. Також глобальні трейдери, які працювали у всьому світі, могли без проблем збувати російське зерно. Тоді як робота з російською компанією — це додатковий ризик для контрагентів. Вони намагатимуться уникати таких угод, що загрожує російському ринку затоваренням, падінням внутрішніх цін і в перспективі — зниженням урожаїв», — зазначається у матеріалі.

Водночас на глобальному ринку посилиться невизначеність із експортом зерна з Причорномор'я, оскільки російські компанії непередбачувані та керуються не бізнес-логікою, а політичними примхами кремля.

З позитивного — конкуренція за українське зерно в умовах недопуску на російський ринок може зрости, і це підніме ціни на нього.

«Швидше за все діяльність зернових ТНК в Україні активізується. Корпорації через лобістів домагатимуться відновлення статусу-кво на російському ринку, зокрема завдяки військовому тиску на рф», — підсумовується в матеріалі.

Читайте також: Українські фермери вимушено везуть зерно через країни ЄС 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.