Українські фермери вимушено везуть зерно через країни ЄС

1 квітня 2023 105 0
Українські фермери вимушено везуть зерно через країни ЄС
Kurkul.com
  • Європейські фермери протестують проти транзиту українського зерна
  • Водночас фермери України вимушено везуть збіжжя через ЄС
  • Збитки отримують усі

Упродовж останніх кількох місяців польські аграрії проводять акції протесту, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн. Про це пише Delo.ua.

Польські сільгоспвиробники бачать проблему в українському зерні, котре ввозиться в ЄС в рамках ініціативи «Шляхи солідарності», котру в травні-2022 влада ЄС запустила на тлі блокади росіянами українських морських портів. Для забезпечення безперешкодного транзиту агропродукції з України в ЄС всі мита на її поставки були обнулені, завдяки чому дешевша українська продукція стала користуватись попитом в Європі та змусила східноєвропейських фермерів знижувати ціну на своє збіжжя.

Водночас виконавчий директор УЗА Сергій Іващенко вважає, що східноєвропейським фермерам варто було б виходити на протести проти войовничої політики рф і її агресії проти України, яка і стала єдиною причиною збільшення транзиту українського зерна через країни ЄС.

Читайте також: Україна скоротила експорт пшениці, збільшила — кукурудзи та соняшника

Щобільше, українські аграрії через відсутність альтернатив вимушено везуть зерно європейськими територіями, внаслідок чого отримують збиток через подовження логістичного плеча.

Він наголосив, що УЗА цілком розуміє побоювання аграріїв сусідніх країн, оскільки українське зерно справді більш конкурентоздатне і несе для них певну загрозу. Цілком природньо, що східноєвропейські сусіди мають певні ризики або загрози щодо зерна з України, остільки собівартість їхнього виробництва значно перевищує вітчизняну, навіть з урахуванням всіх субсидій, дотацій і фінансової допомоги зі сторони ЄС.

Сергій Іващенко також сподівається, що подібні протести європейських фермерів не стануть масовими, оскільки уряди зацікавлених країн і їхні аграрні спільноти активно співпрацюють з українськими колегами для врегулювання виникаючих питань, і щоб всі сторони були задоволені.   

«І головне — ми не розглядаємо ринки Польщі, Болгарії і Румунії як імпортні, ми розглядаємо їх лише для транзиту. Тому з нашого боку це виглядає певною мірою як непорозуміння, тому що нам не цікаво везти в ці країни зерно, ми транспортуємо його на наші традиційні ринки Азії і Африки. Тому ми не хочемо створювати їм ризики або загрожувати їхньому виробництву зерна», — зазначив Сергій Іващенко.

Своєю чергою, аналітик сільськогосподарського ринку української консалтингової компанії Barva Invest Павло Хаустов розповів, що хоча польські фермери скаржаться на падіння цін на с/г продукцію на третину, їхня риторика є маніпулятивною.

«Говорячи про падіння цін на 25-30%, вони часто забувають уточнити, що йому передував аналогічний ріст цін, котрий був спричинений не лише повномасштабним вторгненням росії в Україну, а й неврожаєм в ЄС. Таким чином, ціни хоч і впали на третину від пікових значень, але насправді просто наблизились до рівнів, що передували 24 лютого 2022 року», — пояснив Павло Хаустов.

Він уточнив, що це здешевшання агропродукції не стало тим фактором, котрий поставив би польських фермерів на межу рентабельності. 

Читати за темою: Польські фермери отримають майже 60 млн євро компенсації від ЄС

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus