Експерт порадив, як зміцнити рослини ріпаку та допомогти в реалізації потенціалу

14 квітня 2023 116 0
Експерт порадив, як зміцнити рослини ріпаку та допомогти в реалізації потенціалу
Kurkul.com

У сезоні-2023 українські аграрії роблять ставку на технічні та олійні культури. Зокрема й на ріпак. Про це розповів Юрій Баранчук, менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group, у блозі «Технологія вирощування озимого ріпаку: живлення і захист в сезоні-2023» на Superagronom.com.

При вирощуванні ріпаку озимого розрахунковий об’єм фосфорно-калійних добрив вносять перед та під час сівби. Азот з осені вноситься частково у складі комплексних добрив при сівбі. А також — для поліпшення розкладання соломи після збирання попередника, з розрахунку 10 кг азоту на 1 т соломи перед її заробкою у ґрунт.

«Основна ж кількість азоту вноситься навесні у 2-3 прийоми (прикоренево і по листку), починаючи від внесення по мерзлоталому ґрунту й до початку інтенсивного росту стебла», — пояснив експерт.

За його словами, у ранньовесняний період, особливо за умови холодної погоди, ріпак погано споживає фосфор через корінь.

«А разом з фосфором і не менш важливий калій, оскільки ріпак озимий є калієлюбною рослиною, тому для покращення розвитку кореневої системи, підвищення імунітету, стійкості до вилягання, збільшення кількості та маси насіння слід провести підживлення по листу у фази відростання розетки, стеблування й бутонізації універсальним добривом: DEFENDA Макро (1,0-2,0 л/га) або водорозчинним добривом DEFENDA 13-40-13+МЕ (1,0-3,0 кг/га)», — порадив Юрій Баранчук.

Також у озимого ріпаку можуть бути наявні ознаки дефіциту бору у вигляді тріщин на корені та кореневій шийці.

«Це й не дивно, оскільки ріпак озимий також і борофільна рослина. Його потреби в борі уп’ятеро перевищують потреби зернових. Та ще й у рослинах спожитий бор погано переміщується до точок росту, тому його краще вносити в декілька підживлень. Достатнє забезпечення мікроелементом важливе вже з осені для перезимівлі рослин, тому бор необхідний для розвитку меристемних тканин та міцності клітинних стінок, формування на клітинному рівні майбутнього врожаю, а саме зачатків майбутнього суцвіття», — зазначив експерт.

Читати за темою: Як запобігти дефіциту бору на посівах ріпаку — поради фахівця

Тож, навесні також необхідно провести 1-3 позакореневі обробки в стадії відростання розетки, стеблування, бутонізації мікродобривом DEFENDA Бор (1,0-1,5 л/га), а за проявів дефіциту до бакової суміші слід додати функціональні добрива DEFENDA Аско Гумат (0,5-1,0 л/га) або DEFENDA Аміно (0,5-1,0 л/га).

Це сприятиме активному поділу клітин, закладанню генеративних органів, стимуляції імунітету та фотосинтезу, усуненню різноманітних стресів і суттєвому підвищенню урожаїв.

«Проте, щоб правильно скласти систему живлення ріпаку, слід мати повний аналіз ґрунту. Уточнювати потреби рослин за допомогою листкової діагностики. Враховувати вплив погоди на рівень забезпеченості поживними елементами з ґрунту. Комплексний підхід дозволить визначити справжні потреби рослин і отримати максимальний результат від підживлень», — підсумував Юрій Баранчук.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus