14 травня 2023, 12:00, Україна

На Львівщині на третину зросла кількість сімейних молочних ферм

Львівська область укріплює статус регіону-лідера за кількістю та темпами трансформації особистих селянських господарств в сімейні ферми (СФГ). Про це повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОВА.

Станом на 1 травня 2023 р. в області було зареєстровано 127 СФГ різних напрямів діяльності. Ця цифра за перші чотири місяці 2023 р. зросла на 30%.

Спеціалізація зареєстрованих сімейних ферм є такою:

  • 54% господарств займаються рослинництвом, включаючи садівництво та овочівництво;
  • 46% займаються тваринництвом, зокрема утриманням молочних корів.

Згідно з даними моніторингу департаменту, загальна кількість корів в СФГ становить близько 930 голів, що складає менш ніж 2% в загальній кількості корів що утримуються в господарствах населення. Але саме цей невеличкий сегмент демонструє суттєві темпи приросту.

Також у відомстві зазначили, що цього року Львівська область — єдиний регіон, який і надалі буде надавати дотації на приріст поголів’я корів з обласного бюджету. Дотації на наявне поголів’я також будуть надаватись через ДАР.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяни Гетьман, програми фінансової підтримки залишаються головним стимулом для реєстрації нових сімейних ферм та нарощування поголів’я корів у комерційному секторі.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.