Через воєнні дії географія продажів с/г землі кардинально змінилась

18 травня 2023 102 0
Через воєнні дії географія продажів с/г землі кардинально змінилась

Ринок землі функціонує в Україні майже два роки. За цей час, навіть попри повномасштабну війну, попит на землю зростає. Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик в колонці на «Економічній правді».

За його словами, у 2021 р., коли ринок лише відкривався, загальна кількість угод купівлі-продажу становила 66 тис., їхня загальна площа склала 153 тис. га, за весь 2022 рік (з урахуванням відключених реєстрів) — всього було укладено 53 тис. угод, загальною площею 112 тис. га. Якщо говорити про перші місяці 2023 року — це вже 13 тис. угод, їхня загальна площа складає 26 тис. га і це лише початок.  

Заступник міністра наголосив, що з початком роботи ринку землі змінилися ціновий діапазон і географія самого ринку, але попит не знизився.

«Середня вартість паїв у 2022 році — 38 тис. грн за га, сьогодні за неповні п’ять місяців роботи ринку землі — це вже 55 тис. грн за га. Наприклад, на Львівщині нині середня вартість за 1 га складає 163 тис. грн, водночас в областях, наближених до лінії фронту, таких як Херсонська — ціна не змінилася і складає 23 тис. грн за га. Змінилася географія ринку землі, зросла ціна, але попит, попри все, продовжує зростати», — пояснив Денис Башлик.

Також він зазначив, що до війни лідером за продажем земельних ділянок та однією з найпривабливіших областей була Харківська, на другому місці — Кіровоградська, потім Черкаська, Київська та Чернігівська. 

Але через близькість воєнних дій, а ще й тому, що у деяких регіонах відключені реєстри, ці землі випали з пріоритетних областей для купівлі-продажу. На сьогодні лідерами є Вінниччина, Львівщина, Хмельниччина, Тернопільщина та Сумщина.

Читайте також: В Україні запрацює система публічного моніторингу земельних відносин

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus