Нетипова посівна 2023: вся Україна розпочала сіяти одночасно

27 травня 2023 347 0
Нетипова посівна 2023: вся Україна розпочала сіяти одночасно

Цьогоріч через нетипові погодні умови та постійні дощі всі польові роботи потрібно було робити в один день. Тож вся Україна як Південь, так і Захід почала сіяти одночасно. Про це розповів регіональний представник компанії BASF Андрій Сулима в матеріалі «Посівна Південь: колись сіяли першими, а у сезоні 2023 — разом зі всією Україною» на Kurkul.com.

«Передпосівна підготовка та сівба проводились в один день. Ґрунт був настільки зволожений, що не можна було обробити його правильно, тому багато хто «нарвав» грудки, що вплинуло на нерівномірну схожість посівів. Початок сівби припав на початок травня, що змістило його на 2-3 тижні, від оптимальних строків сівби для Півдня. Для соняшнику це не страшно, а для кукурудзи є ризики, бо раніше в цей період вона вже мала 4-5 листки та входила в засуху підготовленою», — пояснив фахівець.

За його словами, на цей час спостерігаються масові сходи культури від 1 до 2 листків, тому якщо не буде дощів, то подальша грунтово-повітряна засуха може призвести до значного погіршення стану культур. 

Загалом, рослинництво на Півдні дуже ризикове — окрім погоди в сезоні-2023 додався ще й економічний виклик.

«Класична фраза «зона ризикованого землеробства» — це якраз про Південь України й, відповідно, це край найефективніших антикризових менеджерів. Звичайно, повномасштабне вторгнення мало свій негативний вплив, але сіятися без добрив з мінімальними затратами не є новим явищем для фермерів. З іншого боку, географічна близькість дозволила в минулому отримати виробникам хоч мінімальний, але прибуток, по основній культурі Півдня озимій пшениці. Стан озимих посівів виглядає дуже оптимістично не типово для регіону, але водночас терміново потрібні додаткові опади», — зауважив Василь Бєлозерських, заступник директора департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank.

Читати за темою: На Півночі кукурудза лишається фаворитом — АгроЕкспедиція Посівна 2023

Проєкт АгроЕкспедиція Посівна 2023 відбувся за підтримки партнерів — компанії BASF та міжнародного банку Credit Agricole Bank.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus