На українських полях запрацює перша модель стрічкового валкувача Mergento від Pöttinger

29 травня 2023 70 0
На українських полях запрацює перша модель стрічкового валкувача Mergento від Pöttinger

Компанія Pöttinger завезла в Україну першу модель стрічкового валкувача Mergento VT 9220. На сьогодні лінійка валкувачів цього типу складається з однієї моделі. Про це розповів бренд-менеджер «Пьотінгер Україна» Володимир Мірненко, пише Traktorist.ua.

«Стрічкові валкувачі для Pöttinger є новинкою. На європейському ринку в серійному виробництві вони з'явилися минулого сезону. Ми також планували разом з усім світом у 2022 р. доставити машини в Україну, але через клятих москалів всі плани на сезон зірвалися, тому в Україні ця новинка з’явилася із запізнення на 1 рік в порівнянні зі світовою прем’єрою. Зараз 2 перші машини зайшли в Україну. Ми їх поки що активно не продаємо, а демонструємо», — пояснив Володимир Мірненко.

Валкувач Mergento VT 9220 вже демонстрував свої можливості на валкуванні озимого жита агрокомпанії «Промінь» (Миколаївській обл.), а також «Маяк» та «АгроКо» (Черкаська обл.), найближчим часом планується перша демонстрація на валкуванні люцерни в агропідприємстві «Пісківське» (Чернігівська обл.).

«Стрічкові валкувачі — це революція на ринку валкування. Машини не тягнуть корм по землі, а легенько підбирають, кладуть на стрічку, яка його транспортує. Це вирішує цілу купу питань — по-перше, збереження листочків (на люцерні чи бобових травах, — прим. ред.), а значить протеїн вище й перетравність вище, тобто покращується якість корму. По-друге, знімається обмеження по робочій швидкості», — додав бренд-менеджер «Пьотінгер Україна».

За словами експерта, стрічкові валкувачі можуть працювати на швидкості до 20 км/год без втрати якості роботи. В той час, коли роторні машини лише на максимальній швидкості — 6-8 км/год.

«Mergento зроблений таким чином, щоб він міг і якісно працювати на люцерні, при тому бути універсальним та якісно працювати зі злаковими травами. Інженерно це забезпечується ротором невеликого діаметра, бо чим більше діаметр ротора, тим важче йому масу підняти на гору, тоді він починає гнати її перед собою і фактично всі переваги стрічкового валкувача на цьому втрачаються», — розповів Володимир Мірненко.

Він зауважив, що в Mergento VT 9220 над ротором стоїть спеціальний притискний валець, який допомагає підбирати всю масу, при цьому секції валкувача опираються на валець. В конкурентів стоїть «лижа» — сила тертя ковзання набагато вища і можуть бути питання під час роботи по вологому полю, маса може залишатись на колії.

«У нас стоїть валець — сила тертя кочення набагато нижча, й відповідно якісніше працює по вологих, нерівних площах чи полях, які на поливних системах. Mergento менш чутливий до колій, витоптаних поливними системами», — зазначив експерт.

Читати за темою: Експерт розповів про собівартість заготівлі тонни соломи різними видами пресів

Бренд-менеджер також виділив ще одну з особливостей Mergento, яка є недалеко у всіх стрічкових валкувачах конкурентів — можливість доволі гнучко підходити до формування валка.

«Завдяки Mergento ми можемо сформувати валок з робочої ширини від 3,8 м і закінчуючи 24 м, тобто чим менша урожайність трави, тим з більшої ширини ми можемо формувати 1 валок, маючи оптимальну вагу погонного метра та оптимально завантажуючи потужність підбирача — будь-то рулонний прес-підбирач чи комбайн. Для якісного функціонування такого валкувача потрібен трактор від 150 к.с.», — підсумував Володимир Мірненко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus