Експерт розповів про собівартість заготівлі тонни соломи різними видами пресів

22 травня 2023 79 0
Рулонний прес IMPRESS від Poettinger
Рулонний прес IMPRESS від Poettinger

Чим більший діаметр рулону, тим менша собівартість заготівлі тонни соломи. Водночас який прес краще обрати — рулонний чи квадратний? Квадратні тюки дорожче пресувати, але дешевше перевозити і зберігати, рулони дешево пресувати, але їх логістика та зберігання коштує дешевше.

Про це розповів Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна», в матеріалі «В доброго хазяїна й соломинка не пропаде, або Про заготівлю соломи на господарстві» на Latifundist.com

Тож, які преси краще — рулонні чи квадратні:

Перевезення та зберігання. 

  • Квадратні тюки компактніше укладаються на платформу та займають менше місця в укриттях. Вартість перевезення та зберігання рулонів буде вище, але сильно різниться від щільності їх. Чим важчі рулони, тим дешевше перевезення та зберігання тонни соломи.
  • Солома в рулонах менше затікає та може зберігатися просто неба з мінімальними втратами. Солома в рулонах може зберігатися понад рік, сітка не пошкоджується гризунами. При пошкодженні шпагату у квадратних тюків, він розсипається. Собівартість перевезення та зберігання рулонів високої щільності буде близькою до квадратних тюків. 

Продуктивність. 

  • Принцип роботи квадратних пресів не вимагає зупинки, але робоча швидкість не перевищує 7-10 км/год.
  • Рулонний прес для обмотування та вивантаження кожного рулону має зупинитися. Рулонні преси професійного класу дозволяють високий потік маси і можуть підбирати на швидкостях до 20-22 км/год. Продуктивність рулонного преса буде залежати від діаметра та ваги рулону (чим більше маси соломи в одному рулоні, тим менше зупинок на гектар робить прес), а також шарів сітки (чим менше шарів сітки, тим менше часу на зупинку та обмотування). Добова продуктивність рулонних пресів високої щільності буде близькою до квадратних пресів. Трактористу комфортніше працювати без зупинок. 

Собівартість пресування.

  • Конструкція квадратних пресів складніша, вони мають вищу вартість та дорожчі в ремонті. Окрім того, утрамбувати масу у квадратний тюк потребує набагато більше енергії (потужності трактора та витрат дизелю), ніж замотати в рулон з такою самою щільністю.
  • Велика перевага рулонних пресів з високою щільністю — це збільшення ваги рулону без значного збільшення вимог до потужності трактора.

Так, у підсумку, експерт зазначив, що загальна собівартість заготівлі тонни соломи в обох технологій була близькою. 

Водночас так було до появи на ринку рулонних пресів високої щільності трамбування. Як рулонні, вони забезпечують не високу собівартість формування рулонів, а за рахунок високої маси рулонів їх перевезення та зберігання тепер близьке до квадратних тюків.

До слова компанія Poettinger пропонує рулонні преси IMPRESS з продуктивністю 11, 14 та 16 тонн за годину.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus