30 травня 2023, 15:00, Зерно

Зернова угода знову під загрозою зриву

У понеділок, 29 травня, росія попередила Захід, що угода, яка дозволяє експортувати українське зерно з Чорного моря, буде припинена, якщо не буде виконано угоду ООН, спрямовану на подолання перешкод для російського експорту зерна та добрив. Про це пише Kurkul.com з посиланням на Reuters.

росія вже неодноразово попереджала про припинення дії угоди через перешкоди для її власного експорту зерна та добрив, спричинені західними санкціями, але 17 травня москва погодилася продовжити її ще на два місяці.

«Якщо все залишиться так, як є, а, судячи з усього, так і буде, то потрібно буде виходити з того, що вона (угода — ред.) більше не діє», — сказав міністр закордонних справ росії Сергій Лавров.

Читати за темою: Короткострокове продовження зернової угоди дестабілізує зерновий ринок — брокери

Лавров також заявив, що меморандум між ООН і росією «зовсім» не виконано. Хоча російський експорт продовольства та добрив не підпадає під санкції Заходу, на москві кажуть, що їм заважають обмеження на платежі, логістику та страхування.

Нагадаємо, найбільший російський виробник калію та аміачної селітри «Уралхім» планує відкрити альтернативний маршрут для постачання агрохімії на зовнішні ринки.

Зокрема планується відкриття термінала для експорту аміаку поблизу Чорного моря.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.