росія планує відкрити термінал для експорту аміаку в обхід України

25 травня 2023 331 0
росія планує відкрити термінал для експорту аміаку в обхід України

Найбільший російський виробник калію та аміачної селітри «Уралхім» планує відкрити альтернативний маршрут для постачання агрохімії на зовнішні ринки.

Зокрема планується відкриття термінала для експорту аміаку поблизу Чорного моря. Про це пише Kurkul.com з посиланням на Reuters.

Як зазначається, росія неодноразово попереджала, що західні санкції через конфлікт в Україні перешкоджають її світовому експорту зерна та добрив. москва наполягає на відновленні поставок аміаку по трубопроводу через Україну до Одеського порту, який простоював з минулого року, у рамках переговорів з Києвом, ООН і Туреччиною, щоб допомогти пом’якшити глобальну продовольчу кризу.

Генеральний директор «Уралхіму» Дмитро Коняєв заявив Reuters, що заміною Одеському трубопроводу може стати спеціалізований аміачний термінал, перший етап будівництва якого планується завершити на Таманському півострові на півдні росії до кінця 2023 р.

На першому етапі Таманський термінал міг би перевантажувати 1,5 млн т аміаку на рік, а до кінця 2025 року — 3,5 млн т аміаку та 1,5 млн т карбаміду.

Також Коняєв зазначив, що російський експорт добрив у 2022 році впав на 10-15%, обсяги експорту «Уралхіму», ймовірно, впали на чверть або навіть на третину.

Читати за темою: Стало відомо, за яких умов Україна дозволить транзит російського аміаку

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus