17 липня 2023, 14:02, Україна

Речник кремля заявив про припинення зернової угоди

Сьогодні, 17 липня, спливає термін дії Чорноморської зернової ініціативи. В рамках «зернової угоди», останнє судно з агропродукцією покинуло порт Одеси рано вранці в неділю, 16 липня, до закінчення терміну, встановленого для продовження угоди.

Вже сьогодні речник кремля дмитрій пєсков заявив про зупинку дії «зернової угоди».

«Фактично домовленості припинили дію сьогодні», — сказав пєсков.

Тим часом речниця МЗС рф Марія Захарова заявила, що росія сьогодні офіційно проінформувала Туреччину й Україну, а також секретаріат ООН про заперечення проти продовження «зернової угоди».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про намір провести переговори з президентом рф володимиром путіним щодо Чорноморської зернової ініціативи. 

«Я вірю: російський президент путін хоче, щоб Чорноморська зернова ініціатива продовжувала функціонувати», — сказав Ердоган.

Водночас Уряд України раніше заявив, що має альтернативи в разі припинення дії зернового коридору та виходу росії з угоди.

У коментарі ЗМІ Ердоган сказав, що Чорноморська зернова ініціатива вже увійшла в історію як великий дипломатичний успіх та дозволила перевезти понад 33 млн тонн зернових, що запобігло продовольчому дефіциту у багатьох країнах.

Як пояснив у коментарі для Kurkul.com генеральний директор компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк, якщо Україна дійсно має план, як реалізувати експорт морем без росії, то це буде 100% найкращий варіант.

«Останні два місяці ми чули від наших міністерств, що зернову угоду можна продовжувати і без участі Росії. І це був би найкращий варіант. Питання лише в тому, хто зможе нормально забезпечити військові гарантії проходження суден. Якщо Міністерство оборони має якусь формулу реалізації цього плану, тоді це 100% буде кращий шлях, ніж знову продовжувати зернову угоду з росією, яка буде безкінечно нас шантажувати», — зазначив Юрій Гаврилюк.

Водночас, за його словами, аграріям наразі не варто опиратись на такі новини, приймаючи рішення щодо продажів зерна.

«Головне опиратись треба не на новини в якості якоїсь відправної точки у своїх рішеннях. Наразі аналітика знову працює. Це не те, що було рік тому, коли дійсно стояло питання: «А куди ж продати зерно?». Ми вже напрацювали багато варіантів реалізації і декілька місяців поспіль експорт був більшим, чим будь-коли раніше, оскільки працював не лише зерновий коридор, а і сухопутні шляхи. Тому потрібно слідкувати за багатьма факторами одночасно, враховуючи те, що ЄС може із вересня зняти всі обмеження на український імпорт», — додав експерт.

Читати за темою: ООН пропонує зняти санкції з російського банку, щоб продовжити зернову угоду

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.