Реклама

ООН пропонує зняти санкції з російського банку, щоб продовжити зернову угоду

13 липня 2023 78 0
ООН пропонує зняти санкції з російського банку, щоб продовжити зернову угоду
Kurkul.com

Генсек ООН Антоніу Гутерріш пропонує скасувати санкції проти «Россільгоспбанку» для того, щоб росія погодилася продовжити участь у зерновій угоді.

Про це повідомив прес-секретар Генерального секретаря Стефан Дюжаррик, йдеться на сайті ООН.

«У рамках своїх постійних зусиль у цьому напрямку Генеральний секретар надіслав учора листа президенту російської федерації володимиру путіну, в якому виклав пропозицію», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у рф заявляли, що санкції проти банку заважали їй торгувати сільгосппродукцією.

Тим часом Президент Туреччини Реджеп Ердоган на засіданні Україна — НАТО у Вільнюсі порушив проблему зернової угоди. Про це розповів Володимир Зеленський.

«На нашому засіданні це питання порушував президент Ердоган, який говорив про те, що Туреччина підтримує ініціативу, але є ризики. І тут треба, щоб генеральний секретар ООН, пан Гутерреш, теж працював над цим питанням. Тому що в них були відповідні домовленості з російською стороною. З нашого боку ми нічого не порушуємо. З нашого боку ми нічого не блокуємо. Ми не домовилися з росією, ми домовилися з ООН і Туреччиною. ООН і Туреччина домовлялися з росією. І цей коридор потрібен, і він працює», — зазначив Володимир Зеленський.

Раніше Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина працює над пролонгацією зернової угоди та докладає зусиль для продовження її терміну на два роки.

Проте на думку голови Ради директорів Agromino Петра Крогмана, зернова угода в теперішньому виді є принизливою для України.

«Кораблі з України перевіряють, а російські — ні. Тому ціни в портах на третину нижчі, ніж деінде. Через це Україна втрачає третину свого сільськогосподарського ВВП, а це $50 на кожній тонні зерна, що при нинішніх цінах на зерно фактично дорівнює тому, що кожне третє судно автоматично топиться. Подивіться на морські перевезення. Єдина сторона, яка дійсно виграє від нинішнього статус-кво, — це pосія», — зазначив Петр Крогман.

Тож, на думку аграрія, найкращим рішенням наразі є скасувати чинну зернову угоду.

В Уряді України вже розробили низку альтернативних стратегій, які дадуть змогу продовжити експорт зернових культур у разі припинення роботи «зернового коридору».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама