10 серпня 2023, 09:30, Україна

Половина українських фермерів використовують силосні рукави для зберігання кормів

Сьогодні приблизно на половині українських ферм використовують лише силосні ями чи траншеї, а решта вже перейшли на силосні рукави або комбінують технології зберігання. Про це розповів начальник відділу продажу полімерних рукавів ТМ Harwell компанії «Планета Пластик» Олександр Черненко в матеріалі «Альтернатива силосній ямі, або як зберігати зелений корм без втрат» на Kurkul.com.

«Ями дістались нам від радянських ферм. І логічно, що ними продовжують користуватися. Але від тих, хто почав користуватись технологією зберігання в рукавах, ми отримуємо масу позитивних відгуків. Рукавами задоволені й керівники господарств і зоотехніки. Якщо перші наголошують на економічній вигоді, то другі — на якісній лактації та прирості молодого поголів’я», — зазначив він.

Фахівець назвав переваги рукавів для зберігання кормів:

  • Менша кількість залученої техніки та людей.

«Для закладання силосу у яму потрібні люди, додаткова техніка, щоб все кагатувати, потім пресувати і накривати. Зернові рукави для силосування потребують одну одиницю техніки — завантажувач, який пакує зелену масу в зерновий рукав», — розповів представник компанії «Планета Пластик».

  • Вибір локації зберігання. 

Силосна яма використовується на постійному місці, а зерновий рукав не прив'язаний до конкретного місця. Його можна розмістити будь-де.

  • Менші втрати.

В тих місцях, де відсутня герметизація і зелений корм має контакт з повітрям, він не лише втрачає свої властивості, а й подекуди псується. Це впливає на лактацію і в результаті на кількість молока. Втрати силосу у ямах становлять до 20-30%, в той час, як у рукавах — максимум 5%. Щоб цих втрат не відбувалося взагалі, за вимогами технології зберігання за день з рукава потрібно виймати не менше 1,5-2 м упакованої маси, щоб мінімізувати всередині небажані патологічні реакції.

  • Не потрібні додаткові затрати для герметизації. 

«Дно ями чи кургану вистеляють плівкою. Верх ями спочатку накривають ультратонкою (вакуумною) плівкою, а потім ще чорно-білою плівкою товщиною 120-150 мкм. Додатково закладають шинами, щоб мінімізувати контакт повітря. Для зернових рукавів це не потрібно, бо вони й так герметичні та суцільні», — пояснив Олександр Черненко.

Читати за темою: Дефіциту рукавів для зберігання зерна цього року не буде — експерт

На думку Олександра Черненка, технологія силосування виключно у рукавах буде економічно виправданою для ферми до тисячі голів. Якщо поголівʼя більше, то тут раціональніше буде комбінувати ями з рукавами.

Також, рукави обирають ті фермери, у яких поголівʼя тварин зростає. Популярний такий вид зберігання й серед господарств, які хочуть мати кілька різних видів корму.

«Звісно, залишаться ферми, які використовують ями або кургани для силосування. Але багато хто почав переходити на наші рукава для зберігання TM Harwell. Насправді у полімерних рукавах зберігати вигідніше. І ця технологія — це не лише про економію часу, коштів та логістичних шляхів. Не забуваймо, що результат тваринництва — це в першу чергу якість. Якість продукції тваринництва напряму залежить від якості кормів», — підсумував начальник відділу продажу рукавів «Планета Пластик».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.