Реклама

На гуртових ринках почали продавати херсонські кавуни

18 серпня 2023 58 0
Херсонські кавуни
Херсонські кавуни

Із середини серпня на львівському гуртовому ринку «Шувар» з’явилися херсонські кавуни, партії у 20 тонн привозять раз на декілька днів. Про це Kurkul.com повідомили в пресслужбі ринку.

Торік українські кавуни були в дефіциті, цього року пропозиція відчутно зросла.

Як зазначається, на ринку представлені також кавуни та дині із Одеси, Закарпаття, Херсонщини та навіть Івано-Франківська. Пік сезону очікується у другій половині серпня.

«Перша пропозиція імпортного кавуна з'явилася у нас ще наприкінці травня. Гуртова ціна навесні була в середньому 30 грн за кілограм. Ми розуміли, що український кавун буде, але в однозначно в менших кількостях. Херсонщина залишалась під знаком питання. Хоча, ми постійно контактували із фермерами та точно знали, що попри окупацію ведуться польові роботи», — розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу гуртового ринку «Шувар». 

За її словами, особливістю баштанного сезону 2023 є активне вирощування кавунів нетиповими регіонами: Волинь, Сумщина, Центральна Україна, Чернівецька область та навіть Івано-Франківщина.

Із втратою херсонської продукції через військові дії, західноукраїнські фермери забезпечують продовольчу безпеку, масово збільшуючи господарства.  

«Поточний обсяг херсонського кавуна зовсім незначний у порівнянні із довоєнними роками, але, однак фермери мають збут і відповідно кошти для продовження польових робіт та підтримки своїх господарств», — додала Тетяна Попович. 

Нагадаємо, сезон продажу вітчизняних кавунів стартував наприкінці липня. Реалізація баштанних поточного року розпочалася мінімум на тиждень раніше, ніж у 2022 р. При цьому поставки перших партій кавунів з місцевих господарств велись за вищими цінами, ніж рік тому.

Так, перші партії кавунів пропонувались до продажу в межах 18-27 грн/кг, що в середньому на 59% дорожче, ніж на перші партії цих баштанних минулого року.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама