28 вересня 2023, 10:00, Україна

Угорщина та Україна стали прямими конкурентами за ринки ЄС

Для вітчизняного АПК до 2022 року Угорщина була далеко не пріоритетним партнером. За підсумками 2021 року в структурі загального експорту Угорщини, наша країна займала шістнадцяте місце, а в імпорті — п’ятнадцяте.

Про це розповіли експерти компанії «Біоенерджі-Вінниця» у спецпроєкті «Шалений експорт: Як везти через Угорщину в умовах імпортного бану і не натрапити на штрафи» на Latifundist.com.

Товарообіг с/г продукцією становив лише близько $250 млн. Хоча зазвичай країни-сусіди активно торгують між собою. До того ж угорський АПК має досить пристойні показники виробництва і експорту. Входить в ТОП-10 найбільших виробників сільськогосподарської продукції серед країн ЄС.

Враховуючи вищезазначене, не дивно, що угорці активно виступали і виступають за заборону імпорту українських зернових у свою країну, а також про зменшення підтримки з боку Європи. І питання не лише в захисті своїх фермерів, які й так міцно сидять на дотаціях від ЄС.

Поглянувши на структуру виробництва продукції АПК, помітно, що вона майже ідентична в обох країнах.

При цьому основні ринки збуту для угорської агропродукції — це країни ЄС, куди у 2022 р. почала активно заходити Україна у зв’язку з відомими для всіх обставинами.

Окрім того, що наші країни є прямими конкурентами за ринки ЄС, Угорщина користується портами Румунії для реекспорту своєї продукції, оскільки не має прямого виходу до моря. Тобто ще одна точка конкуренції, але вже за логістику.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Угорщина заборонила імпорт 25 українських товарів.

15 вересня 2023 року Єврокомісія зняла заборону на імпорт українських агротоварів у п'ять східноєвропейських країн. Та в той же день Угорщина ввела національний бан на імпорт 24 продуктів з України. Тобто зараз ця країна доступна для нас лише для транзиту. По суті вона є воротами до Австрії і далі на південь Європи — до Хорватії та Італії.