4 жовтня 2023, 18:30, Україна

Ціни на зерно в Україні можуть ще більше впасти через плаваючий курс

Національний банк України відучора, 3 жовтня, відмовився від фіксованого курсу. Замість цього в країні запроваджується режим «керованої гнучкості». Через можливість різкої зміни курсу, аграрії намагатимуться тримати гроші у зерні. Таку думку у коментарі Kurkul.com висловив Юрій Гаврилюк, партнер та директор Barva Invest.

«Ми очікуємо зменшення ліквідності на ринку, зменшення торгової активності та лише продажі, як то кажуть hand-to-mou. Виключно те, що потрібно для забезпечення виробництва або поповнення оборотних коштів», —  прокоментував ситуацію експерт.

Не можна розглядати сам факт вільноноплаваючого курсу без контексту загальносвітового факту зміцнення долара. Таке активне зміцнення долара і, як наслідок, здешевшання валют впливає на те, що торгова активність зменшується. Країнам Євросоюзу доводиться за те саме зерно платити більшу кількість своєї валюти, за умови, що ціна в доларах не міняється. 

«Але ми розуміємо, що для більшості це суттєвий фактор, який змушує знижувати ціну. Як наслідок, ми будемо бачити просідання доларової ціни на всі зернові активи. Це стосується і зернових, і олійних, і продуктів переробки. Для виробника такий курс не буде створювати особливих незручностей. За винятком факту додаткових домовленостей з дистриб'юторами насіння, добрив та будь-яких продуктів імпортного виробництва», — впевнений Юрій Гаврилюк.

За його словами, у цьому випадку можуть бути проблеми. Тому що коли курс був фіксований, виробник продавав зерно і в нього був певний час на прийняття рішень. Він міг гривню, яку отримав, конвертувати в товар без особливого поспіху. Проте враховуючи можливість різкої зміни курсу, йому потрібно буде всю гривню терміново утилізувати в те, що йому потрібно купити.

«Як результат, кількість гривні на рахунках будуть старатися тримати мінімально, а залишати більше в зерні, тому що зерно все-таки це також тверда валюта»,  — додали у Barva Invest.

Читати за темою: Початок активної фази жнив кукурудзи спровокує логістичний колапс

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.