Реклама

Початок активної фази жнив кукурудзи спровокує логістичний колапс

4 жовтня 2023 550 0
Початок активної фази жнив кукурудзи спровокує логістичний колапс
Kurkul.com

Початок активної фази збору кукурудзи аграріями спровокує логістичний колапс в Україні. Про це розповіли аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК».

«Попри всі складнощі, українське зерно експортується. На жовтень законтрактовано на експорт 1,2 млн тонн української пшениці. Цей показник може бути більшим, якщо Україні вдасться покращити логістику. Проте поки що в жовтні прогнозується логістичний колапс, оскільки розгорнеться збір кукурудзи, її пропозиція зросте», — пояснили аналітики.

Нагадаємо, станом на кінець вересня українські аграрії намолотили 793,2 тис. т кукурудзи з площі 146,5 тис. га (3,6% до прогнозу).

«Наразі трейдери стримують контрактацію пшениці, оскільки очікують вал кукурудзи, який може призвести до логістичного колапсу. Одеські порти працюють нестабільно, поставки вагонами до порту Ізмаїл тепер неможливі, лише до портів Констанци», — додали експерти.

За їх словами, увага імпортерів, якщо йдеться про ЄС, переключилася на поставки зерна в листопаді-грудні. Контракти укладають переважно на фуражну пшеницю: на неї є певний попит з боку європейських імпортерів, зростає попит з країн Азії. Проте більшість ключових експортерів тримає ціну на продовольчу пшеницю.

Як зазначили в кооперативі «ПУСК», умовні ціни на фуражну пшеницю знаходяться в діапазоні $192-197/т. Індикативи щодо продовольчої пшениці становлять $210-212/т, водночас реальних угод щодо неї мало. Ціни на умовах СРТ Дунайські порти — $165-170/т.

«У найближчий тиждень суттєвих цінових коливань на ринку пшениці не очікується», — підсумували аналітики.

Читайте також: Пшеничні котирування досягли найнижчих рівнів за останні три роки

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама