Реклама

Експерт розповів, чи варто ягідникам України інвестувати у вирощування лохини

16 жовтня 2023 82 0
Лохина
DepositphotosЛохина

Для розвитку вирощування лохини в Україні є як плюси, так і мінуси. Про це розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«З одного боку, лохина — це ягода, яку можна вирощувати де завгодно у світі. І це погана новина для України, тому що конкуренція зростатиме. Наприклад, у країнах Центральної Азії лохину, можна сказати, не вирощують зовсім, і ціни там сягають $40 доларів за кг у сезон, але не можна виключити, що через 5-7 років вони стануть експортувати цю ягоду і почнуть створювати конкуренцію на світовому ринку», — пояснив експерт.

З іншого боку, Україна може вирощувати ягоду найвищої якості, що може допомогти отримати вищу ціну.

«Але, поки що, не помітно особливих зусиль учасників ринку щодо інвестицій у маркетинг, без чого високих цін досягти не вийде. Також ринкове вікно, коли лохина в Україні може прибиратися, є вельми непоганим з точки зору потенційної конкуренції на ринку. Тим паче, що вирощування лохини можна і потрібно розширювати на Південь країни, щоб підвищити можливості отримання вищої ціни», — зазначив Андрій Ярмак.

За його словами, є декілька очевидних моментів, від яких варто відштовхуватися при ухваленні рішення про інвестиції у вирощування лохини в Україні.

«Будь-який подальший розвиток виробництва лохини можливий тільки шляхом збільшення експорту. А це означає, що виробнику необхідно мати: мінімальний необхідний для експорту обсяг; високу якість продукції щонайменше; можливості для інвестицій в експорт», — пояснив Андрій Ярмак. 

Що ж стосується подальших прогнозів розвитку світового ринку лохини, то економіст вважає, що вони досить непогані.

«Споживання лохини у світі, на мій погляд, зростатиме швидше, ніж інших фруктів і ягід. Це дуже зручна для споживачів ягода, яка може довго зберігатися, яка має приємний смак, яка, крім усього іншого, вважається ще й дуже корисною. Однак подальше зростання споживання лохини буде можливе тільки за рахунок зниження, як мінімум, номінальних цін на неї, як мінімум, у тих країнах, де лохина поки що коштує дорого», — прогнозує експерт ФАО.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама