16 жовтня 2023, 16:30, Україна

Наступного року фермери без фінансової подушки можуть збанкрутувати — Шеремета

У фермерському господарстві «Геркулес» із Київщини цьогорічний урожай називають рекордним. Щодо сої, пшениці, кукурудзи та соняшнику цього сезону погода сприяла фермерам. І тут є заслуга вдало підібраних сортів культур.

Про це розповів керівник ФГ Віктор Шеремета в інтерв'ю «Нинішня війна — це знищення українського господаря, куркуля» на Kurkul.com

Якщо раніше господарство віддавало перевагу пшениці іноземної селекції, то за останні два роки ситуація змінилася. Вітчизняна селекція виходить на якісно новий рівень і зовсім не поступається іноземній. 

«Поточний рік виявився позитивно аномальним, опади були якраз у період вегетації. Це найкращий урожай, можна сказати, за нашу історію. Ми посіяли кілька сортів пшениці іноземної селекції і один сорт вітчизняної — Сніжинка. Ми отримали трохи більше ніж 10 т/га від іноземної, а от з української — 11 т/га. У інституті, де отримано цей сорт, сказали, що ми маємо рекорд України. До речі, я думав, що ця пшениця буде фуражною. Однак, ми здали її на аналіз, і виявилося, що клейковини — понад 25%, білку —  понад 12%. Тобто вона відповідає хлібопекарській пшениці другого класу. Приємно вражений, що вже другий рік українська селекція дала такий результат», — розповів аграрій.

Але ж чим більше урожаю — тим більше проблем: його треба десь скласти, продати за вигідною ціною. А ціни цього року вкрай низькі.

«Малим господарствам зараз складно існувати, бо вони не можуть у період збирання зберегти продукцію, аби продати тоді, коли ціна буде вигідною. Як правило, вони продають у період жнив. Зараз, наприклад, ціни менші, ніж навіть рік тому. Для багатьох господарств це вже рівень збитковості. У кого не було фінансової подушки, ті вже наступного року, коли доведеться повертати кредити, можуть опинитися на грані банкрутства. Такі господарства, аби перечекати цей період, дають землю у користування нам», — зазначив Віктор Шеремета. 

За його словами, ціна реалізації зерна сьогодні не покриває собівартості. Наприклад, ціна на кукурудзу 3 850 грн/т, і не факт, що вона не буде ще знижуватися. 

Читайте також: Безоплатне насіння, юридична допомога та досвід — якої підтримки бракує аграріям

Згадуючи часи до повномасштабного вторгнення, Віктор Шеремета називає їх золотими для аграріїв. Але і зараз можна жити та працювати, особливо на відносно мирних територіях, впевнений фермер. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.