Безоплатне насіння, юридична допомога та досвід — якої підтримки бракує аграріям

Безоплатне насіння, юридична допомога та досвід — якої підтримки бракує аграріям

10 жовтня 2023 500 0

Розпал сезону овочів та фруктів. Проходимося прилавками українських міст після більш ніж 1,5 року повномасштабної війни: Харків, Одеса, Миколаїв, звільнений Херсон, Суми, Кривий Ріг, Львів. Скрізь — і там, де чи не щодня ракетні атаки, і там, де відносно спокійно — є наша українська агропродукція. Стало дорожче, однак, за свідченнями покупців, дефіциту не відчувається. Українські фермери й агровиробники працюють, вирощують, переробляють, доставляють, реалізовують свою продукцію, забезпечуючи продовольчу безпеку України й світу. 

Як надовго їм вистачить сил обробляти землю, відновлювати та змінювати розташування, зруйновані господарства, розміновувати, працювати під обстрілами? Що мотивує українських агровиробників продовжувати працювати на своїй землі? Чого бракує, які виклики найскладніші? 

Влітку 2023 року за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) було проведено якісне дослідження «Сміливість бути фермером», щоб дослідити мотивацію, потреби та очікування агровиробників від держави та міжнародних партнерів для підтримки та зміцнення агросектору. Загалом в дослідженні взяли участь понад 700 агровиробників з 22 областей України,

Чому це дослідження важливе? 

Агровиробництво і фермерство – це ті сфери діяльності, які не можна швидко перенести в інше, безпечніше місце. Агровиробництво переважно пов’язано з обробкою землі чи виробництвом, яке потребує земельних ресурсів. Саме тому рушійні емоції, які визначають поведінку і вироби агровиробників, важливі для розуміння майбутніх перспектив агросектору України, а також продовольчої безпеки. 

Кого ми запитували – портрет респондента

81,2% респондентів є представниками мікроагропідприємств (<10 працівників, <$100 000 оборот), 85,8% займаються рослинництвом. 

Топ-10 областей України, представники яких взяли участь у дослідженні, включають Полтавську, Миколаївську, Черкаську, Дніпропетровську, Київську, Чернігівську, Одеську, Кіровоградську, Вінницьку, Сумську області. 

 ТОП-10 областей за місцем знаходження агропідприємств респондентів

За макрорегіонами

Найактивніше в опитуванні брали участь агровиробники центральних областей України (41,2%), активними також були респонденти з північних областей (23,9%) та південних областей (19,8%), менш активними були захід (13%) та схід (2,1%). 

За сферою діяльності

Переважна більшість респондентів відносить себе до агровиробників у сфері рослинництва (85,8%). Респонденти, що займаються тваринництвом, переробкою, садівництвом, аквакультурами сукупно склали 14,2%. 

Читайте також: Юрій Нечипорук: Сімейна ферма на 30 корів може обійтись без найманої праці

Вплив війни на агровиробників 

Вплив війни на агровиробників колосальний, за свідченнями самих учасників агроринку. Так, більш ніж половина (50,8%) респондентів засвідчили про значне скорочення обсягів виробництва. 13,3% мають виробництва на територіях, що потребують розмінування, або знаходяться у зоні активних бойових дій. Змінити або диверсифікувати діяльність вдалося лише 4,1% респондентів. 

Мотивація агровиробників продовжувати працювати на своїй землі попри неймовірні виклики війни

Понад 70% агровиробників зазначили, що продовжувати працювати їх мотивує відчуття відповідальності перед українцями, переконання, що кожен зараз повинен працювати, і робота аграрія сьогодні не складніша, ніж робота військового, лікаря, комунальника чи енергетика. 71% респондентів зауважили, що працювати допомагає віра в перемогу. Більша частина опитаних (53,6%) зізнаються, що сил додає підтримка родини та близьких людей. 

Вплив війни на агровиробників

Емоції, які переважають серед респондентів та, на їх думку, характеризують українського агровиробника у 2022-2023 рр., — це сміливість (64,6%), відповідальність (73,6%) та патріотизм (70,8%).  

Відчутно, що  психологічний та матеріальний ресурс агровиробників вичерпується, після більш ніж півтора року війни, які фермери вистояли завдяки гнучкості, неймовірній вмотивованості, сміливості й відповідальності. Вони потребують підтримки, щоб продовжувати працювати. Серед факторів, що мотивуватимуть агровиробників продовжувати працювати у майбутньому, респонденти схильні керуватися більш практичними роздумами. 

Найбільший відсоток респондентів – 68,2% - розраховують одержувати безоплатну матеріально-технічну підтримку, зокрема одержання насіння, ЗЗР тощо. 67,5% очікують розширення можливостей для залучення фінансування. 38,3% підкреслюють необхідність постійного інформування агровиробників про актуальні програми підтримки. Серед інших мотиваційних стимулів називають також доступ до агротехрішень, юридичної та бухгалтерської підтримки, а також успішний досвід колег. 

Примітно, що попри значну кількість державних, міжнародних, донорських, грантових програм підтримки українських фермерів, які функціонують за підтримки держави та міжнародних партнерів України, лише 23,5% агровиробників вважають себе добре обізнаними про програми підтримки для фермерів. Понад 40% респондентів вважають себе необізнаними або дещо обізнаними щодо таких ініціатив. 

Де і як агровиробники одержують професійну інформацію під час повномасштабної війни

Окремий блок дослідження було присвячено аналізу поведінки агровиробників щодо пошуку і споживання професійної інформації. 

Відповіді респондентів свідчать, що агровиробники відповідально і свідомо споживають інформацію. Два з п’яти найпопулярніших ресурсів медіаспоживання, які серед інших зазначили 90,5% респондентів – це офіційні та державні інформаційні ресурси. Така зваженість агровиробників до вибору інформаційних ресурсів свідчить про прагматичне та серйозне ставлення до своєї роботи, прагнення до підвищення ефективності підходів до організації виробництва. 

Водночас суттєвими інформаційними ресурсами є також соціальні мережі та спеціалізовані агро ЗМІ. 

Під час тривалої відсутності електроенергії фермери використовують мобільний інтернет і одержують інформацію переважно з Telegram-каналів та соціальних мереж.

Підсумовуючи результати дослідження резюмуємо, що агровиробники значною мірою адаптували свої господарства до викликів війни, попри те, що агровиробництво – це складний для релокації бізнес. Сміливість і мотивація були рушійною силою, що допомогла фермерам продовжувати працювати протягом перших 1,5 року війни. Агровиробники очікують і потребують підтримки з боку держави та міжнародних партнерів України. Разом з цим, більш як 40% фермерів вважають себе необізнаними або дещо обізнаними щодо наявних програм підтримки та ініціатив. Можна говорити про своєчасність посилення інформаційних зусиль для комунікації з агровиробниками як з боку держави, так і з боку міжнародних партнерів України. Це підтримає мотивацію агровиробників продовжувати працювати попри виклики війни, а також підвищить обізнаність і, відповідно, доступ до наявних програм підтримки аграріїв. 

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus