20 жовтня 2023, 16:00, Україна

Фермер з Вінниччини розповів, кого підозрює у загибелі осетрів

На початку жовтня в Ладижинському водосховищі на Вінниччині відбувся мор риби. В результаті загинуло 9 т червонокнижних осетрів на аквафермі Ukrainian Caviar Berry.

Про це йдеться у спецпроєкті «Фермер підозрює МХП у знищенні виробництва чорної ікри в Україні» на Kurkul.com.

Ферма Ukrainian Caviar Berry до початку жовтня мала найбільше поголівʼя у Східній Європі червонокнижних риб — азовських осетрів, які давали чорну ікру. Засновник компанії Олександр Корх займається осетрами понад 10 років і пройшов зі своїми рибами нелегкий шлях — евакуацію з Азовсталі, пошук нової водойми, ворожі обстріли та викрадення риби.

Останні 6 років він розводив рибу на території Ладижинського водосховища на Вінниччині. За словами фермера, в останній тиждень вересня рівень кисню у водах водосховища різко знизився. Така ситуація стається не вперше. 2 жовтня о 17:00 рівень кисню був на рівні 2,8%, а вже о 19:00 — різко знизився до 0,7%, і до півночі вся риба загинула в конвульсіях.

«Не вдалось врятувати ані рибини. Заморено 9 т риби. По втратах це приблизно — $1,5 млн», — зазначив рибовод.

Попередніх висновків про причини мору ще немає. Дослідження зразків вже 3 тижні проводять в лабораторії при Держпродспоживслужбі.

За фактом мору прокуратура відкрила кримінальну справу і внесли її в ЄРДР.

Маючи малі надії на держустанови, Олександр Корх вирішив провести власне дослідження. Він віддав зразки риби та води до лабораторії у Києві, де можуть зробити значно ширший аналіз.

«Це зрозуміло, що хтось щось злив у воду. Це міг бути чи пташиний послід, чи пестициди, чи хімікати. Бо в такому разі дуже швидко вимирає фітопланктон, який розпадається на азотні сполуки. Ті своєю чергою забирають кисень з води та риба задихається», — пояснив власник акваферми.

За його словами, речовина, яка потрапила у воду, вбила лише осетрових, при цьому решта риб, як товстолоби чи коропи — вижили. Методом виключення, перебираючи речовини, фермер разом із науковцями прийшли до висновку, що воду отруїла каустична сода (каустик).

«Каустик тяжчий за воду й осідає на дно. Там він взаємодіє з бурими водоростями, в результаті чого утворюється сірководень. Він підіймається на поверхню води й утворює отруйну пляму з каустику та водоростей, які розкладаються. Ця пляма дійшла до нас і отруїла рибу», — припускає Олександр Корх.

Разом з науковцями він почав шукати можливе джерело такої кількості каустику. Це могло бути будь-яке переробне підприємство, яке знаходиться вище за течією від рибного господарства. Недалеко від Ukrainian Caviar Berry розташований Немирівський спиртзавод, який не працює, та водонапірна станція Вінницької птахофабрики.

«Це мало бути близько, щоб оця пляма з високою концентрацією швиденько стекла за течією і отруїла риб. Тому всі підозри падають на водонабірну станцію, яка качає воду для Вінницької птахофабрики», — підсумував рибовод.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.