26 жовтня 2023, 08:30, Україна

Закордонне зерносушильне обладнання не орієнтоване на ринок України — експерт

Чимало учасників агроринку ще 10 років тому були переконані, що якісне зерносушильне обладнання роблять лише за кордоном. Проте українські виробники все більше розвінчують цей міф. Вони працюють в форматі невеликих і середніх підприємств, що дозволяє їм експериментувати, бути гнучкими, практикувати індивідуальний підхід до клієнтів.

Про це йдеться у блозі «Придбання зерносушильного обладнання: топ стереотипів, які можуть нашкодити» на Elevatorist.com.

«Закордонне обладнання не орієнтоване на ринок України. Розробки українських виробників більше пристосовані до ефективної роботи в наших природно-кліматичних зонах, мають кращу продуктивність та більш економні», — зазначив керівник підприємства «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» Євген Романов.

За його словами, першу зерносушарку компанія придбала для власних потреб у провідного європейського виробника, проте обладнання не виправдало сподівань.

«В процесі роботи стало зрозуміло, що зерносушарка може дати лише половину від заявленої продуктивності, бо розроблена для сушіння рису і не призначена для роботи в нашій природній зоні», — розповів Євген Романов.

Саме тому компанія почала виготовляти обладнання з врахуванням кліматичних особливостей України. Але не лише погодні фактори враховувалися. Як зазначив керівник, також важливі економічні й управлінські реалії нашої країни, бо досвід та робота наших аграріїв багато в чому відрізняються від закордонної практики.

«Головна «фішка», що ми — колеги наших покупців, оскільки надаємо послуги сушіння зерна. Тому щороку ми вносимо конструктивні та технологічні зміни в обладнання, виходячи з нашого власного досвіду роботи з ним. Всі нововведення спочатку випробовуються в інтенсивному режимі комерційного сушіння, і лише потім ідуть в серію», — додав Євген Романов.

Читайте також: Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай

Керівник наголосив, що загалом у багатьох сферах машинобудування наші виробники не лише успішно конкурують із закордонними, але і отримують визнання в інших країнах.

«Обладнання однієї якості з імпортним в українського виробника буде дешевшим. Це пов'язано з різницею у вартості праці, логістики, наявністю митних витрат, утриманням представництв, оподаткуванням та маркетингом», — зазначив Євген Романов.

Крім того, місцевий виробник може надавати терміновий сервіс і ремонт. Покупці українського зазвичай не чекають місяцями закордонні запчастини чи потрібних спеціалістів. Вітчизняні виробники зазвичай на зв'язку 24/7 з липня по грудень — весь зерновий сезон.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.