Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай

Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай

17 жовтня 2023 2180 0

Аграрії активно почали збирати кукурудзу, а з тим почала й падати ціна на неї. Тому багато фермерів за можливості намагаються притримати зерно до кращої ціни. Але й перетримка кукурудзи річ недешева. Тому сьогодні ми розглядаємо, які підходи до сушіння та зберігання кукурудзи практикують виробники в сезоні 2023.

Сушимо кукурудзу: як економити у 3-5 разів

Найпоширенішими видами зберігання зерна в Україні є зберігання у складах, силосах елеваторів або ж зернових рукавах. Для всіх цих видів сховищ є нюанс — кукурудза в них зберігається вже висушеною.

Допустима вологість кукурудзи для зберігання становить 14%. При вологості у 14-15% зерно одразу відправляють на зберігання, а при 15,5-17% — на сушку чи вентилювання. Якщо вологість вища 22-24%, рекомендовано сушити зерно у 2-3 етапи.

Читайте також: Віктор Шеремета: Нинішня війна — це знищення українського господаря, куркуля

Наприклад, торік була дуже волога осінь. Відтак деякі аграрії молотили кукурудзу з вологістю до 30%. Цьогоріч же восени доволі суха погода. Тому вологість зерна кукурудзи при зборі є значно нижчою, однак її все одно треба досушувати.

«Ми завершили збирання соняшника і розпочали жнива кукурудзи. Наразі збираємо з вологістю 17-20%, хоча є і дещо вища. Звичайно, все зерно будемо досушувати до базової вологості 14%, інакше є ризик не зберегти її до моменту реалізації», —  поділився керівник Агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group

Вартість сушіння зерна — базова складова собівартості, яка впливає на рентабельність вирощування. Більшість дрібних та середніх фермерів сушать кукурудзу на сторонніх елеваторах. Цей варіант не потребує вкладень в обладнання, але кожен т/% вологості — це мінус від прибутку. На досушування можуть витрачатися значні кошти — до 30-50% від загальної суми затрат на вирощування.

Цьогоріч середня вартість сушки 1 т/% становить близько 200 грн. Також слід не забувати про додаткові витрати на логістику до елеватора, завантаження тощо.

Витрати на сушіння знизяться в тому разі, якщо фермер матиме власну зерносушарку. Тоді вартість сушіння зерна напряму залежатиме від сировини, яку використовує фермер для сушіння. Найпоширеніші — це сушарки на газі чи дизпаливі.

Середня витрата дизпалива для стандартної сушки становить 1,4 л на 1 т/%. При теперішній ціні дизелю близько 47 грн/л, витрати на пальне для сушіння 1 т/% становлять до 70 грн. Якщо ми говоримо про природний газ, то вартість буде приблизно до 30 грн за 1 т/%, а на скрапленому газі — в межах 40 грн. Звичайно тут ми враховуємо лише вартість пального, без амортизації обладнання, оплати праці та інших витрат.

Теплогенератор GREСO GROUP

Альтернативою, яка здешевить вартість сушіння 5-7 разів, є сушарки на пелетах.

«Що дає сьогодні твердопаливний теплогенератор? Це відповідь на питання про економію і здешевлення вартості сушіння 1 т/%. Завдяки роботі на альтернативному паливі, наші теплогенератори стають незалежними від цін на газ чи електрику», — зазначили в компанії-виробникові твердопаливних теплогенераторів Greco Group.

Тобто встановлюючи автоматичні твердопаливні генератори, ви маєте економію ресурсів на сушінні та незалежність від компаній, які постачають вам, наприклад, природний газ або дизпаливо. Проблем з пелетами на ринку немає, оскільки їх виготовляють багато виробників, починаючи від агрохолдингів, до середнього сегмента і навіть фермерів.

«Не важко порахувати, що сушити на пелетах в 5-7 раз дешевше, ніж на дизелі. Якщо говорити про природний газ, то це економія в 3,5-4 рази. Хоча знову ж, слід враховувати на чому працюватиме теплогенератор. Тобто це можуть бути деревні відходи чи пелети із пшеничної соломи», — зазначив представник компанії Сергій Малка.

Сергій Малка, регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами компанії «GRECO group»

Він додав, що на обладнанні стоїть додаткова система безпеки: автоматика дозволяє теплогенератору працювати в режимі газового пальника, — тобто, в разі будь-якого аварійного сигналу, генератор вимикається.

«Найсучасніша розробка — це система рекуперації повітря, тобто, +20% до економії палива. Також з нового — синхронізація роботи теплогенератора разом з сушаркою — тепер вони працюють як одне ціле», — зазначив керівник компанії Greco Group Іван Корженко.

Навіть, якщо на елеваторі вже встановлена газова сушарка, паралельно можна додати туди теплогенератор і комбінувати сушіння за потреби.

Іван Корженко, Директор та власник GRECO GROUP

«2022 р. був з максимально високим попитом на твердопаливні котли. Все через війну і ризики. Великі підприємства працювали в основному на природному газі. Різні ходили чутки, про те, що газ для підприємств відключать. І тому елеватористи та фермери страхувались твердопаливними котлами. Відтак залишається можливість працювати на штатному обладнанні, а якщо виникає потреба, то можна легко переходити на теплогенератор або навпаки», —  додав Сергій Малка.

Минулого року ми писали про досвід фермера Андрія Капріци. Він побудував зерносушарку з теплопрогенератором на пелетах. Вкладення в обладнання йому окупились менш ніж за рік. І вже в цьому році сушарка в ФГ «Флора А.А.» приноситиме тільки прибуток.

Коли вже кукурудзу висушили, то потрібно обрати, де саме її зберігати. Давайте детальніше розглянемо різні варіанти.

Зернові склади: з ризиком, але недорого

Найбільш популярним бюджетним варіантом є зберігання зерна кукурудзи у складах.  Зазвичай, це одноповерхові приміщення, з цегляними, камʼяними чи залізобетонними стінами. Зерно у складах такого типу зберігається насипом на підлозі або ж у засіках.

Зернові склади

Зернові склади бувають механізованими та немеханізованими. Перший вид обладнують завантажувальними і розвантажувальними стаціонарними стрічковими транспортерами і норіями. Це допомагає вентилювати зерно за потреби. В немеханізованих зерносховищах переміщення і відпуск зерна здійснюють із використанням пересувних і самохідних агрегатів.

Переваги зернових складів з підлоговим типом зберігання:

  • Склад можна легко збудувати, або ж переобладнати будь-яке приміщення, попередньо ізолювавши його.
  • У такому складі можна зберігати невеликі партії зерна різних видів, завдяки перегородкам.
  • Зерно в складах менше травмується, у порівнянні з елеваторами.
  • Зерно в такому сховищі можна зберігати як насипом, так і в тарі.
  • На таке зберігання потрібні менші поточні витрати.

Напольні склади

До недоліків зернових складів із підлоговим типом зберігання відносять:

  • На склади слід завантажувати виключно сухе зерно.
  • Завантаження і вивантаження зерна обходиться значно дорожче, ніж у силосі, оскільки використовується ковшово-шнековий навантажувач, зернокидач або стрічкові транспортери. Роботи з підгортання зерна виконують вручну, а це додаткові витрати на заробітну плату персоналу, пальне, амортизацію та ремонт технологічного устаткування.
  • Важче дотримуватись якісних характеристик утримання зерна, а саме температури, вологості та зараженості шкідниками.
  • Склади займають більше місця, ніж силоси. На площі складу для зберігання 5,5 тис. т зерна, можна розмістити 3 металеві силоси загальною місткістю зберігання 15 тис. т.
  • Важко убезпечити від гризунів.

Читайте також: Чи чекати зниження вартості добрив — аналіз цін

Попри всі недоліки, все ж складське зберігання залишаються пріоритетним для кукурудзи й інших видів зерна серед українських фермерів. Тим більше, коли ворог навмисне знищує потужності для зберігання, існує тенденція, коли навіть невеликі фермери намагаються пристосувати будь-яке місце для зберігання збіжжя.

Елеватор — надійно, але дорого

Силоси на елеваторах — високотехнологічний варіант зберігання зерна. Силоси можуть бути різних видів — залізобетонні чи металеві, круглого чи квадратного перетину. Але кожен забезпечує найтриваліше зберігання очищеного зерна. В середньому зерно може зберігатися на елеваторі до року. Хоча в сучасних умовах, у декого з аграріїв дотепер ще є кукурудза з сезону-2021.

Переваги зберігання зерна в залізобетонних та металевих силосах:

  • Технологічність. Автоматизованість процесів збільшує швидкість роботи та можливість робити кілька обертів обсягу зберігання за сезон.
  • Зберігання на невеликій території значних обʼємів зерна.
  • Автоматизація контролю за режимами зберігання зерна (температури, вологості, якості).
  • Захист від гризунів та інших шкідників.
  • Можливість швидкого проведення операцій з оздоровлення зерна.
  • На зберігання не впливають погода чи інші зовнішні чинники.

Переваги при використанні металевих силосів

До недоліків зберігання відносять:

  • При активному вентилюванні на внутрішній поверхні силосів відбувається конденсація вологи, яка у свою чергу надходить у зернову масу і зволожує її верхній шар. Для уникнення конденсації вологи на металевих стінках, роблять теплоізоляцію (термозахист) поверхні силосів.
  • Значна висота падіння зерна, що негативно впливає на його якість (воно травмується при падінні з висоти).
  • Витрати. Якщо елеватор ваш, то зберігання коштуватиме тільки оплату поточних витрат. На решті підприємств кожна послуга платна, як от загрузка, вигрузка, аналіз і т.д. До того ж слід врахувати логістику й окремо плату за зберігання.
Ціни за зберігання кукурудзи на елеваторах грн/т
 

G.R.Agro

Волинь-Зерно-Продукт ГК «Прометей»

 

Alebor Group

На день 3,27 2,52 4,5 -

На місяць

98,10 - - 100

Альтернатива, яка рятує фермерів

З початком війни, коли експорт сильно скоротився, а сховищ для зберігання не вистачало, фермери почали активно використовувати зернові рукави. Минулого року Мінагрополітики з партнерами навіть передавали їх фермерам безкоштовно.

Зернові рукава

Поліетиленові рукави для зберігання зерна представлені на українському ринку у варіантах з діаметром від 1,95 до 3,05 м довжиною від 30 до 90 м. В рукаві діаметром 2,7м. та довжиною 60 м може зберігатися до 200 т кукурудзи.

«Зернові рукава – це найдоступніший спосіб оперативно збільшити об’єми зберігання зернових без втрати якості продукції», — зазначили в єдиній в Україні компанії-виробнику зернових рукавів ТОВ «Планета Пластик».

Переваги зернових рукавів:

  • Рукав можна розміщувати будь-де, чи на полі, чи на території господарства, просто попередньо очистивши ділянку.

«Всі інвестиції – це купівля недорогого обладнання та рукавів для зберігання зернових. По-друге, це технологічні переваги. Можна зберігати зерно прямо в полі. Не потрібно перейматися через нестачу транспорту для вивезення продукції з-під комбайна. Є можливість роздільного зберігання відсортованого зерна. По-третє, це можливість продати ту ж кукурудзу дорожче, аніж в сезон жнив», — зазначив директор підприємства Костянтин Ващенко.

Костянтин Ващенко, директор ТОВ «Планета Пластик»

  • Рекомендований термін зберігання 6 місяців, втім, якщо дотримуватися основних вимог та рекомендацій, цей термін можливо подовжити

«В нашій практиці максимальний термін зберігання зерна в рукавах був понад 2 роки. Якість зерна при цьому не погіршилася. Зазвичай, більшість господарств так не роблять: зерно зберігають пів року - рік і продають або використовують для власних потреб», — зауважив Олександр Черненко, начальник відділу продажів рукавів ТМ Harwell ТОВ «Планета Пластик».

  • Зберігання зерна в рукавах з урахуванням вартості рукава і використання техніки коштує 300 грн/т. Тримаючи зерно в рукавах 18 місяців, вартість зберігання становитиме 16,6 грн/т на місяць.

«У випадку, коли немає можливості відразу просушити зерно, а терміни збору врожаю піджимають, зерно кукурудзи з підвищеною вологістю теж можна завантажувати в рукави. Втім, варто пам’ятати, що період зберігання такого зерна в поліетиленових рукавах скорочується: чим вища вологість – тим менший термін зберігання зерна кукурудзи в рукавах», — додали представники компанії.

  Недоліки:

  •  В рукави повинні завантажувати, як і у випадку з зерносховищем вже висушене зерно, з показником вологості 13-15%.
  • Зберігання зерна в полімерних рукавах потребує періодичного огляду на предмет пошкоджень. Але якщо навіть рукав прорвався, його досить легко залатати.
  • Завантаження та розвантаження зерна відбувається за допомогою спеціальної техніки: зернопакувальників та вивантажувачів. Придбання такої техніки потребує додаткових інвестицій. Наприклад, ціни на аргентинські вивантажувачі стартують від €30 тис. Тому здебільшого техніку орендують.
  • Рукав одноразовий. Його відрізають в міру вивантаження зерна.

Тобто економічно технологія вигідна, практично її втілити в життя не важко і інвестиції для такого виду зберігання не потрібні. Єдине, що потрібно постійно орендувати техніку для завантаження та розвантаження зерна.

Залишити кукурудзу в полі — варіант для відчайдушних

Ще один варіант, до якого вдаються фермери у відчаї — це залишити кукурудзу в полі до весни. Існують міфи, що такій кукурудзі нічого не буде, а зимові морози навпаки посприяють її сушці.

Погляньмо наскільки реальний варіант зберігання кукурудзи в полі.

Переваги:

  • Безкоштовне зберігання.
  • Зерно можна зібрати тоді, коли ціна виросте.

Недоліки:

  • Втрати зерна кукурудзи на 10-й день від початку збирання після набуття ним оптимальної вологості становлять лише 4%, на 20-й — збільшуються до 10%, на 30-й — до 17%, а на 35-й — до 23 % від рівня сформованого врожаю. Тобто, якщо кукурудза перезимує, то рівень втраченого зерна може скласти 30-50%.
  • Гризуни та кабани матимуть безкоштовний корм цілу зиму, а для фермерів це, знову ж, втрати.
  • Можливе пошкодження кукурудзи стебловим метеликом. Шкідник збільшує ламкість стебла. Рослина ламається під урожаєм і жатка не може його підібрати.
  • Фузаріозні гнилі також не дозволять стеблу кукурудзи перестояти зиму. За таких умов під час збирання частину врожаю буде втрачено.
  • Пошкодження бавовняною совкою сприяє розвитку фузаріозу. Якщо навіть стебло не впаде, залишається питання — яким за якістю буде зерно. У кращому випадку воно буде придатне для комбікорму, або ж доведеться відправляти його на переробку на спиртзавод.
  • Продати «озиму» кукурудзу буде складно. З попереднього року бачимо, що трейдери укладали угоди на зібраний взимку/навесні врожай з великим дисконтом від ціни, що завдавало фермерам чималих збитків.
  • Поле, на якому зимувала кукурудза, навесні потребуватиме додаткової обробки під ярі культури. І навіть за такої умови це вплине на майбутній врожай.

Кукурудза у полі

Так, в інтернеті є чимало фантастичних розповідей про зимівлю кукурудзи і шалену врожайність. Але досвідчені фермери ставляться до них досить скептично. 

«Дійсно, ми спостерігаємо повідомлення, про те, що фермери бажають залишити кукурудзу в полі протягом кількох останніх років. Причини різні. Але чи збережеться таким чином кукурудза? Все залежить від регіону та погодних умов. Цього року вирішальними були: кількість доступної вологи та стиглість на момент настання високих температур у другій половині серпня. Щодо пізнього збору, то краще себе показують гібриди, які на час настання цих умов перебували на стадії завершення наливу», — зазначив керівник Агродепартаменту «LNZ Group» Олександр Хмелюк.

Сьогодні ми розглянули кілька варіантів зберігання зерна. І приходимо до висновку, що ідеального варіанту не існує. Кожному фермеру потрібно насамперед добряче порахувати всі витрати. Першочергово варто зважати на вартість сушки, логістику та подальші умови утримання. Тому що задача не просто зберегти кукурудзу, а зберегти її якісно. Також не слід повністю відкидати варіант продажу кукурудзи. «Хто володіє інформацією, той володіє світом», тому слідкуйте за аналітикою, прогнозами різноманітними закупівельниками та трейдерами. 

 © Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus