30 листопада 2023, 10:30, Садівництво

Україна лідирує за темпами зростання експорту ягід

Україна за підсумками попередніх п’яти сезонів стала найбільш швидкозростаючим експортером ягід серед усіх країн світу, що входили до Топ-20 на кінець 2022 року. Про це розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, пише EastFruit.

«Експорт ягід з України у 2018-2022 роках зростав в середньому на 25% щороку, переважно внаслідок збільшення експортних відвантажень замороженої малини. Однак і лохина останнім часом почала вносити свою лепту в цей процес, що дає змогу Україні щорічно просуватися вгору в рейтингу найбільших експортерів ягід у світі», — зазначив Андрій Ярмак.

Водночас Україна має і певні проблеми на ягідному ринку. Зокрема, Польща утримує провідні позиції в експорті свіжих і заморожених ягід, допрацьовуючи та реекспортуючи українські ягоди. При цьому Україна продовжує продавати продукцію за найнижчою ціною на ринку.

Експерт ФАО також зауважив, що наступного сезону Україна матиме серйозний карт-бланш на ринку замороженої малини, бо багато країн скоротили площі під цією культурою, тоді як світові ціни залишалися вкрай низькими.

«Відповідно, інтерес до малини в сезоні 2024/25 серед світових покупців може знову зрости, що дасть змогу збільшити доходи від реалізації продукції. І було б непогано поєднати це із зусиллями з диверсифікації експорту і малини, і лохини», — зазначили аналітики EastFruit.

Раніше Андрій Ярмак розповідав, чи варто ягідникам України інвестувати у вирощування лохини.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.