3 грудня 2023, 12:00, Україна

Модульні теплиці дозволять втричі швидше виростити врожай та окупити інвестиції за 4 роки

Українська компанія Smart Oasis розробила систему модульних ферм, яка без внесення додаткових добрив дозволяє вирощувати свіжу продукцію втричі швидше. Інвестиції у проєкт окуповуються вже за 4 роки.  Розробку презентував керівник компанії Алекс Приходько під час New Food Summit 2023, пише Kurkul.com.

«Наша мета зробити виробників продуктів прибутковими та стійкими до наслідків змін клімату. З урахуванням обмеженого доступу до ключових ресурсів, таких як: земля, вода, енергія та робоча сила, ми пропонуємо технологічне комерційно доцільне рішення, що може функціонувати в автоматизованому режимі. Наша розробка — це міські ферми з термоізольованим корпусом та повністю контрольованим середовищем. Вони працюють на поєднанні технологій повного контролю клімату та комплексного гідро-, аеропонічного зрошення. Ці ферми легко інтегруються в міські та сільські ландшафти», — розповів під час презентації проєкту Алекс Приходько.

За словами розробника, модульний підхід дозволяє швидко розгортати, нарощувати та гнучко перерозподіляти виробничі потужності саме там, де необхідно. Це дає можливість адаптувати виробництво максимально близько до споживачів. Теплиці можуть працювати у будь-якій точці планети, забезпечуючи гарантовані врожаї, вирощені без використання шкідливих хімікатів. 

«В основі роботи теплиці — керований процес фотосинтезу, завдяки якому можна втричі пришвидшувати зростання рослин. Наприклад, для базиліку нам достатньо всього 21 день. А завдяки точному керуванню параметрами під час вирощування, можна впливати на смак, колір та запах вирощуваної продукції», — додав керівник Smart Oasis.

Алекс Приходько вважає цю розробку перспективною, адже це автоматизоване технологічне рішення дозволить вирощувати продукцію навіть за несприятливих умов.

Керівник переконує, що відпрацьована ними бізнес-модель дозволяє отримувати дохід від 20 до 35%, окупити таку теплицю можна вже за 4 роки.

Ключовою відмінністю від вертикальних теплиць, які стають популярними, наприклад, в США, Алекс Приходько вважає саме модульну конструкцію розробки. 

«Щоб зробити вертикальні теплиці комерційно доцільними, в США використовують існуючі приміщення, які потребують чимало часу для запуску. Плюс час і витрати на логістику. Ми ж формуємо децентралізовану інфраструктуру та розташовуємо модульні теплиці поруч із місцем проживання, споживання, поруч із місцем продажу. Таким чином продукція перестає їздити на сотні кілометрів», — додав він. 

Вартість однієї теплиці становить близько $100 тис. За словами спікера, наразі їхня компанія будує таку теплицю в Києві. Але у планах — вийти на ринки Великобританії та Саудівської Аравії. 

Читайте також:

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.