5 грудня 2023, 14:00, Україна

Переробка допоможе фермерам розв'язати проблему низьких цін на агропродукцію — думка

Зважаючи на нестабільну ситуацію з експортом, складну логістику та низькі ціни на зерно, фермерам варто розвивати переробку. Таку думку під час конференції «Кооперація на 360°» висловив Богдан Купріянов, керівник Ukrainian Agro Connection.

Детальніше читайте в інтерв'ю «Кооператив допомагає в усьому — від отримання грантів до експорту зерна» на Kurkul.com.  

«Я постійно кажу, щоб фермери розвивали переробку на своїх підприємствах. Оскільки ситуація з експортом дуже нестабільна, логістика складна, ціна на збіжжя відсутня. Я не пропоную розщеплювати кукурудзу на молекули, як китайці. Але опускаючи складні економічні розрахунки: що вигідніше вивезти в порт чи за кордон вантажівку олії, чи 3 вантажівки насіння соняшнику? Елементарно, перший варіант — це економія на логістиці», — пояснив керівник кооперативу.

Читайте також: Нові способи продажу зерна під час війни — досвід Олега Левінського

Також він додав, що якщо це буде біоетанол чи біогаз, то це ще вигідніше.

«Звичайно ми не маємо таких ресурсів, щоб побудувати завод. Але якщо обʼєднатись 2-3 фермерам з одного регіону, то це вже може вистачити. І автоматично зникне проблема з реалізацією кукурудзи. Це не розв'яже питання з кукурудзою в державі, однак на певній території це ймовірно», — додав Богдан Купріянов.

Водночас у фермерів не завжди вистачає сміливості запустити переробку, а також зупиняє фактор війни й нестача кваліфікованих кадрів.

«Кооперація може допомогти в пошуку кваліфікованих кадрів. Наприклад, знайти технолога на 2-3 олійниці. Є проблема з хорошими агрономами. Маленькі господарства не можуть дати йому гідну зарплату, а якщо обʼєднатись декільком фермерам, то і роботи в агронома буде в норму і можна буде забезпечити йому дохід на рівні $1500-2000. Аналогічно можна і з технікою, коли кілька фермерів купують один трактор чи комбайн», — зазначив керівник Ukrainian Agro Connection.

Як підсумував Богдан Купріянов, наразі завдання кооперативу — це стимулювати фермерів розвивати свою діяльність, не боятись пробувати нове і диверсифікуватись.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.