Богдан Купріянов: Кооператив допомагає в усьому — від отримання грантів до експорту зерна

Богдан Купріянов: Кооператив допомагає в усьому — від отримання грантів до експорту зерна

5 грудня 2023 421 0

З року в рік влада, Мінагро та експерти говорять про необхідність створення кооперативів. Все це залишається на рівні розмов. З нашого опитування серед фермерів, 24% опитаних не вірять в кооперативи в Україні. «Що гуртове, то чортове» — прокоментував один з читачів. При цьому інтерес до кооперацій існує. Чи не в кожному регіоні є фермери, які прагнули створити спільноту однодумців. Хоча вдавалось це одиницям.

Але з кожного правила є винятки. На конференції «Кооперація на 360°» ми поговорили з Богданом Купріяновим. Всього 2 роки тому був створений Ukrainian Agro Connection і це один з реальних прикладів робочого кооперативу. Тож ми розпитали його про те, які функції бере на себе кооператив та чому такі обʼєднання повинні існувати.  

«Члени нашого кооперативу можуть безкоштовно отримати цілий перелік послуг»  

Kurkul.com: Яким чином працює кооператив і які функції бере на себе?

Богдан Купріянов: Учасникам кооперативу ми безкоштовно надаємо консультації в земельних, юридичних, фінансових сферах. 

Зараз одна з найголовніших наших функцій — ми  допомагаємо фермерам в отриманні грантів, як от, наприклад, на створення переробного підприємства чи отримання техніки з фонду Говарда Баффета. Та загалом грантів зараз дуже багато, але фермерам не вистачає часу на паперову тяганину. Взяти додаткову людину в штат також не завжди є змога. Тому ми повністю проходимо всю грантову процедуру з господарством, від написання бізнес-планів до збору документів. 

Читайте також: Об’єднані війною: чи є у фермерів шанс на кооперацію

Чи елементарно, іноді фермери не знають, як подати заявку в ДАР чи зареєструватись. Ми з цим всім допомагаємо.

Kurkul.com: Ви сказали, що ці послуги безплатні. Але традиційно в кооперативах є членські внески.

Богдан Купріянов: Те, що лякає більшість фермерів і зразу виникають зауваження на зразок «кооператив хоче на мені заробити». У нашому кооперативі фермер сплачує всього 500 грн при вступі, а надалі 50 грн за 1 місяць. Тобто це мізерні кошти.  

Богдан Купріянов, керівник UKRAINIAN AGRO CONNECTION «A.G.R. Group» «Ukrainian Agro Connection»

Kurkul.com: Окрім грантів, які ще функції в кооперативу?

Богдан Купріянов: Ми отримали від FAO зернопакувальну техніку і пропонуємо послуги завантаження рукавів. Так звичайно, це не безплатно, але набагато нижче ринкової ціни. Тобто цими коштами ми покриваємо витрати на обслуговування техніки.

От, наприклад з недавнього були на фермі у Волинській обл. ТОВ “Прогрес”, де більше тисячі дійних корів. І ми їм пакували в рукави жом не за всі гроші світу. Тому працюємо в цьому напрямку.

Kurkul.com: Скільки зараз фермерів у вашому кооперативі?

Богдан Купріянов: На сьогодні у нашому кооперативі 5 постійних та 6 асоційованих членів. Учасниками кооперативу є різні за площею господарства та з різним спрямуванням: рослинники, тваринни, переробники. Учасники кооперативу з різних регіонів —  Чернігівська Полтавська, Хмельницька, Вінницька, Волинська обл.

Kurkul.com: Ви сказали про постійних і асоційованих членів. В чому різниця між ними?

Богдан Купріянов: Фактично і ті, й інші можуть на безоплатній основі користуватись всіма послугами та благами, які надає кооператив. Відмінність тільки в тому, що члени кооперативу мають право голосу, а асоційовані — можуть подавати пропозиції, брати участь у дискусії, але не голосують.

Kurkul.com: Переважно кооперативи створюють на місцях, а ви працюєте по всій Україні?

Богдан Купріянов: Ми відкриті для всіх, не акцентуємось на регіонах, територіях чи об'ємах. Наша концепція така: краще з меншою кількістю, але якісніше. Тобто ми не ставимо собі за мету об'єднати умовно всю Полтавську область, нехай це буде менше обʼєднання, але дієве.

Kurkul.com: Чи не створює відстань проблем у діяльності Кооперативу?

Богдан Купріянов: Звичайно, що логістика на сьогодні відіграє ключову роль в агросфері і ми не є виключенням.  В ідеальній моделі кооперації - це коли мікро, малі та середні господарства об'єднуються в одному регіоні і рівновіддалено, десь посередині будують невеликий елеватор з зерносушаркою, можливо навіть за грантові кошти, куди будуть звозити своє зерно і єдиними партіями експортувати. 

Богдан Купріянов, керівник UKRAINIAN AGRO CONNECTION «A.G.R. Group» «Ukrainian Agro Connection»

«Українські фермери не готові до кооперацій, але держава має їх підштовхнути»  

Kurkul.com: Ми часто спілкуємось з фермерами і бачимо, що не всі ще готові до обʼєднання. Чи помітили ви збільшення зацікавлення?

Богдан Купріянов: На жаль, кооперативи не дуже популярні в Україні. Фермери дуже часто думають, що кооперація дорівнює колгоспу. А на ділі кооперація — це об'єднання за напрямками роботи або за досягненням спільних цілей. В основі кооперативу повинна бути ціль, наприклад спільний експорт. 

Kurkul.com: Ось зараз у вашого кооперативу 2 основні напрямки роботи, це оренда техніки та консультативна допомога. Які ідеї будете реалізовувати далі?

Богдан Купріянов: Я вже пів року просуваю питання експорту. На сьогоднішньому заході (прим. — Кооперація на 360°) мав розмову з представниками Spike Brokers. Вони також шукають кооперативи для співпраці. Тому будемо мати предметну розмову. Але знову ж таки, фермерів потрібно до цього підштовхувати. Ось у нашому кооперативі є велике господарство із земельним банком 4000 га. Я пропоную цьому фермерові експортувати, а він мені відповідає: «Я не знаю. В мене бухгалтерки немає, яка може супроводити договір зовнішньоекономічної діяльності». Я кажу, що я знайду бухгалтера, а у відповідь чую: «Ну може. Я не знаю». Тому зараз наше завдання — це стимулювати фермерів розвивати свою діяльність, не боятись пробувати нове і диверсифікуватись.

Богдан Курпіянов і Ендрю Кінсел  Засновник компанії Kinsel&Co та Фонду оборони і розвитку України

Kurkul.com: Зокрема, ви переконуєте йти в переробку.

Богдан Купріянов: Я постійно кажу, щоб фермери розвивали переробку на своїх підприємствах. Оскільки ситуація з експортом дуже нестабільна, логістика складна, ціна на збіжжя відсутня. Я не пропоную розщеплювати кукурудзу на молекули, як китайці. Але опускаючи складні економічні розрахунки: що вигідніше вивезти в порт чи за кордон вантажівку олії, чи 3 вантажівки насіння соняшнику? Елементарно, перший варіант — це економія на логістиці.

Читайте також: Нові способи продажу зерна під час війни — досвід Олега Левінського

Якщо це буде біоетанол чи біогаз, то це ще вигідніше. Звичайно ми не маємо таких ресурсів, щоб побудувати завод. Але якщо обʼєднатись 2-3 фермерам з одного регіону, то це вже може вистачити. І автоматично зникне проблема з реалізацією кукурудзи. Це не вирішить питання з кукурудзою в державі, однак на певній територія це ймовірно.

Kurkul.com: Не завжди у фермерів вистачає сміливості запустити переробку. Ну а зараз зупиняє фактор війни й нестачі кваліфікованих кадрів.

Богдан Купріянов: Кооперація може допомогти в пошуку кваліфікованих кадрів. Наприклад, знайти технолога на 2-3 олійниці. Є проблема з хорошими агрономами. Маленькі господарства не можуть дати йому достойну зарплату, а якщо обʼєднатись кільком фермерам, то і роботи в агронома буде в норму і можна буде забезпечити йому гідну зарплату на рівні $1500-2000. Аналогічно можна і з технікою, коли кілька фермерів купують один трактор чи комбайн.

Kurkul.com: На вашу думку, чи може держава, якимось чином сприяти створенню кооперативів?

Богдан Купріянов: Наразі у нас кожен фермер — це самодостатня одиниця, яка може брати участь у грантових програмах, отримувати дотації. Якщо взяти прикладом Німеччину, то там фермери мусять обʼєднуватись, бо тільки через кооперативи вони можуть отримувати дотації від держави.

Я вважаю, щоб стимулювати створення кооперативів в Україні, Мінагрополітики має підійти до цього комплексно. І насамперед ліквідувати прогалини в законодавстві, а потім вже переходити до фінансової допомоги. Але знову ж держава має змінити багато чого у своїх підходах до функціонування кооперативів в Україні.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus