6 грудня 2023, 12:00, Україна

Аграрії можуть подавати заявки на експорт агропродукції до Болгарії

Уряд України розпочинав приймати заявки на експорт 4 видів агропродукції до Болгарії. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Зокрема це — ріпак, кукурудза, пшениця та соняшник. 

Раніше Міністр АПК України Микола Сольський домовився з Міністром АПК Болгарії Кирилом Ватєвим про запровадження режиму ліцензування експорту насіння цих чотирьох культур.

Цей режим передбачає видачу ліцензій  після двосторонніх консультацій з  країною, до якої здійснюватиметься експорт.

Міністри також домовилися ретельно відстежувати переміщення агропродукції.

«Зараз для нас важливо використовувати всі можливості для експорту агропродукції, тепер маємо ще одну. Уряд Болгарії скасував обмеження і підтримав наш план дій щодо верифікації та погодження експорту окремих видів сільськогосподарських товарів. Нарешті всі технічні питання між нашими країнами узгоджені і український Уряд може почати прийом заявок від експортерів», — підкреслив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Нагадаємо, Болгарія у жовтні запровадила заборону на імпорт українського соняшника, вона діяла до кінця листопада. Водночас болгарські переробники були незадоволені такою ініціативою. Вони неодноразово вимагали повернутися до повної лібералізації імпорту соняшнику з України.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.