8 січня 2024, 11:30, Олійні

У 2024 році збережеться тренд на збільшення площ під олійними та цукровими буряками

У 2024 р. в Україні збережеться тренд із посіву культур, на яких вдалось заробити аграріям торік. Про це йдеться у матеріалі «Рекордний врожай за всю історію України: чого чекати в сезоні-2024?», пише Kurkul.com.

«В Україні збережеться тренд на вирощування культур, на яких в сезоні 2023 вдалося заробити — на більшості вільних територій (Центр, Захід, Північ) — це соя. Її частка в структурі значно виросте, також цукровий буряк. Соняшник і, особливо, кукурудза втратять свої позиції в структурі посівних площ. Південь же, за умов тотального недосіву озимих, масово засіють соняшником», — розповів Олег Веселов, директор з агровиробництва НІБУЛОН.

Як відмітив експерт, компанія наразі рухається в напрямку вузької спеціалізації кластера з вирощуванням двох-трьох культур, при цьому не порушуючи принципів сівозміни.

Тим часом аналітики прогнозують, що у 2024 році збереження тренду до збільшення площ під олійними культурами. Соя, соняшник і ріпак не втратять своїх позицій.

За словами нардепа та члена Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитра Соломчука, дефіцит на пивоварний ячмінь теж додасть інтересу виробникам, а в південних областях збільшуватимуть посіви ярої пшениці, особливо твердих сортів. Очікується також зростання площ під цукровим буряком.

«Найбільш маржинальна культура зараз — цукровий буряк. Минулого року ми повернулися до його вирощування, бо біля нас є цукровий завод. Врожайність ми отримали 94 т/га. Від озимої пшениці ми не відмовляємося як і наші сусіди, хоча площі дійсно зменшилися, під фуражним озимим ячменем теж, бо на нього вже два роки поспіль немає ціни. Ми висіваємо пивоварний. Збут є і ціна досить хороша була. Надіємося, що так буде у 2024», — розповів заступник голови ФГ «Персей Агро» Андрій Патрило.

Таку ж думку висловили в ГК ВІЛІЯ, де цукрові буряки зайняли 5% (2,5 тис. га) сівозміни. Отримали врожайність 76 т/га. Минулоріч на культурі зірвали джекпот, тому і під урожай-2023 площу не зменшували.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.