11 січня 2024, 09:00, Україна

Значна частка аграріїв не охоплюються держпрограмами через відсутність реєстрації

Уряд України розробив План впровадження реформ в рамках реалізації пропозиції Європейської Комісії щодо Регламенту Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу.

Він містить сім реформ, спрямованих на підвищення продуктивності, ефективності та конкурентоспроможності агрогалузі. Про це йдеться у спецпроєкті «7 агрореформ — плани уряду з розмінування, держпідтримки та ринку землі» на Kurkul.com.

Одна з реформ — створення офіційного публічного електронного реєстру

Значна частка сільськогосподарських виробників не охоплюються державними програмами через відсутність реєстрації.

Нещодавнє впровадження реєстру сільськогосподарських виробників є успішним: протягом одного року його існування було зареєстровано близько 115 тис. виробників. Цей показник вищий, ніж кількість виробників, зареєстрованих у Міністерстві економіки як юридичні особи (близько 75 тис.), проте значно нижчий, ніж оцінка кількості господарств, які працюють в Україні. Всього понад 300 тис. фермерських господарств можуть бути зареєстровані в ДАР у 2026 році. 

Читайте також: Земля, сорти картоплі, добрива та Паша Мерседес — топ-новини Куркуля за 2023 рік

Опис реформи: Закон про Державний аграрний реєстр зосереджуватиметься на таких основних напрямах: 

  • Державний аграрний реєстр визнається офіційним публічним електронним реєстром у сфері аграрної політики та продовольчої безпеки з регулюванням його обов’язкових елементів, як от процедури його адміністрування, визначення його даних і доступу третіх осіб тощо.
  • Сфера охоплення Державного аграрного реєстру розширюється для реєстрації (та внесення інформації про) стейкхолдерів у межах всіх ланцюгів створення вартості в сільському господарстві, таких як сільськогосподарські виробники, підприємства харчової промисловості, водокористувачі та інші суб’єкти.
  • Функціональні можливості Державного аграрного реєстру розширюються в розрізі надання різних типів фінансової або технічної допомоги, будь-яких інших адміністративних послуг, впровадження аналітичної інформації тощо.
  • Важливі додаткові положення: надання дозволу на автоматичне приймання статистичної інформації; реєстрація в Державному аграрному реєстрі як передумова для отримання будь-якого типу державної підтримки; обов’язкова публікація реєстру бенефіціарів будь-яких програм державної підтримки, які реалізуються через Державний аграрний реєстр. 
  • Понад 80% державної підтримки сільського господарства буде надходити через Державний аграрний реєстр. 

Потенційний вплив реформи: Завершення реєстрації всіх сільськогосподарських виробників, приділяючи особливу увагу стимулюванню реєстрації найменших виробників, підвищить доступ до програм підтримки для тих, хто їх потребує. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.