3 лютого 2024, 09:00, Олійні

На Кіровоградщині рентабельність агрокультур знизилась уп’ятеро

На Кіровоградщині за час повномасштабної війни рентабельність сільськогосподарських культур знизилась уп’ятеро. Про це пише Суспільне.

Найприбутковішою культурою у 2023 р. була соя, найнижчу рентабельність мала кукурудза.

Керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова розповіла, що попри падіння рентабельності, жодна із сільськогосподарських культур на Кіровоградщині не є збитковою.

«Аналіз показників 2023 року свідчить про те, що найнижчу рентабельність має кукурудза. Це 1,7%. Причини — ціна й відсутність можливості її збувати. Загалом середня рентабельність зернових та зернобобових у нас — 30-35%. Найвищу рентабельність має соя, це 85%. До повномасштабного вторгнення, 2021 року, рентабельність від реалізації продукції сільського господарства становила 140-180%», — пояснила керівниця департаменту.

Як зазначається, на прибутковість сільгоспкультур 2023 року вплинули світові та внутрішньоукраїнські тенденції — зниження цін на основні зернові та олійні культури на світовому ринку.

У фермерському господарстві з Кропивницького району 15 років вирощують сою. Вона займає половину посівних площ, залишаючись прибутковою з року в рік. Про це розповів заступник керівника господарства Іван Малина.

«Це наша основна культура. Нині саме вона допомагає нам виживати. Торішня врожайність — дві тонни з гектара, позаминулого року було 2,5-3 тонни. Соя потребує найменше вкладень, уся йде на переробку», — зазначив виробник.

З його слів, попри недоотриманий через посуху врожай, соя забезпечила господарству прибуток.

До слова, в Україні другий тиждень поспіль тримається знижувальний ціновий тренд на соєві боби. Більшість переробників закуповували соєві боби за 17000-17500 грн/т СРТ, що в середньому на 300-500 грн/т нижче у порівнянні з попереднім тижнем.

Читайте також: Опубліковано інфографічний довідник про вплив війни на основні показники агросектору

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.