19 лютого 2024, 15:30, Україна

Можливості небанківського фінансування для фермерів: лізинг та зворотний лізинг

Окрім державних програм кредитування, кредитних пропозицій банків, фінансування з грантовою складовою від міжнародних фінансових організацій, грантів міжнародних проєктів технічної допомоги, аграрії можуть скористатись фінансовими продуктами, які пропонує небанківський сектор.

Про це йдеться у спецпроєкті «Небанківське фінансування для фермерів: що пропонує ринок» на Kurkul.com.

Серед них — лізинг та зворотний лізинг.

Послуга лізингу допомагає аграріям здійснити капітальні інвестиції, провести переобладнання виробництва, отримати техніку, добрива чи посадковий матеріал. Нюанс лізингу в тому, що підприємство не отримує права власності на обладнання чи матеріали. 

Читайте також: Як отримати додаткові кошти при експорті — все про відшкодування ПДВ

Це хороший інструмент, коли підприємство планує інтенсивний ріст, але ще не має достатніх коштів для значних капітальних інвестицій. 

«При цьому, найбільше вигоди від лізингу отримують саме малі та середні підприємства. Адже, не у всіх є мільйони чи мільярди для інвестицій в дороге обладнання, тим більше — в аграріїв, які залежать від сезонного попиту. Натомість лізингодавці готові працювати з невеликою заставою або взагалі без неї, та пропонують саме ту техніку, якої потребує клієнт. Тим більше, що агровиробник може взяти у лізинг вживану техніку, платежі за яку будуть розраховані з урахуванням її ринкової вартості», — йдеться у матеріалі.

Зворотний лізинг — це послуга, яка дозволяє залучити кошти під заставу техніки та продовжити її використання до погашення заборгованості. Але звісно, коли цю послугу надає справжня лізингова компанія, відсоток до сплати куди менший, ніж у ломбарду. Тому, зворотний лізинг — це можливість поповнити обігові кошти, без втрати темпів росту підприємства.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.