Реклама
Як отримати додаткові кошти при експорті — все про відшкодування ПДВ

Як отримати додаткові кошти при експорті — все про відшкодування ПДВ

13 лютого 2024 1170 0

З початку повномасштабного вторгнення фермери почали більш активно експортувати зерно власними силами. Експорт без посередників дозволив збільшити ціну зерна щонайменше на +5%. Інший плюс в тому, що при процедурі експорту підприємство може відшкодувати ПДВ на продане збіжжя. До речі після оголошення воєнного стану процедуру повернення ПДВ зупинили, бо державі потрібні були кошти. Але вже з червня 2022 відшкодування ПДВ відновили.

Коли про відшкодування ми запитували фермерів, то вони часто заперечували: «Нісенітниця. Що відшкодовувати, якщо ми експортуємо за ставкою 0%?» Але насправді повернути  ПДВ таки можна. Як повернути кошти, розповідає керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован.

Умови відшкодування ПДВ з бюджету

Відшкодування ПДВ в аграрній галузі здійснюється компаніям, які є експортерами сільськогосподарської продукції. Насправді експорт товарів з України обкладається ПДВ з нульовою ставкою. Це означає, що експортер не додає ПДВ до вартості товару, який йде на експорт. При цьому він має право відшкодувати з бюджету ПДВ, який заплатив раніше при виробництві товару, що експортується. За аналогічним принципом,  можна відшкодувати ПДВ за експорт зерна, купленого в платника ПДВ. 

Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group

«Ви маєте товарне зерно. На його вирощування ви витратили певні кошти й сплатили певний ПДВ. Якщо ви продаєте це зерно всередині України, то можете отримати  +14% до суми на яку продали. Але коли ви це зерно експортуєте зі ставкою 0%, то той ПДВ отримати назад не можете. Тому держава передбачає, що, якщо ви експортували товар без ПДВ, але сплатили його при вирощуванні, то відповідно цю різницю ви маєте право відшкодувати з державного бюджету», — пояснює Анатолій Косован.

Умови відшкодування ПДВ при експорті

  1. Право на отримання бюджетного відшкодування має тільки власник експортної продукції.
  2. По цьому товару вже було сплачено суму ПДВ. Наприклад, це можуть бути витрати на пальне, ЗЗР, зберігання чи транспортування, за яке вже сплатили ПДВ.
  3. Сума відшкодування у межах ліміту реєстрації накладної. Якщо «мінус» вийшов більший, то заяву на бюджетне відшкодування у декларації треба обмежити лімітом, а решту перенести на наступний період. Право на відшкодування при цьому «не згорає».
  4. Відсутність боргу з ПДВ. Якщо у господарства є борг з ПДВ, то відшкодування зараховуються на погашення боргу, при цьому зменшується ліміт реєстрації.

Порядок відшкодування ПДВ

Оформлення документації на відшкодування ПДВ — це виключно бухгалтерська робота. Необхідно заповнити податкову декларацію з ПДВ, Додатки Д3 та Д4. Цю декларацію з додатками потрібно подати до ДПС.

Читайте також: Нові умови бронювання, або як отримати відстрочку для працівників ФГ

За поданою заявою (Додатком Д4) платника включають у Реєстр на сайті ДПС. Далі
протягом 30 днів проводиться камеральна перевірка, яка перевіряє показники декларації та намагається викрити шахрайство. На цьому ж етапі ДПС може призначити позапланову документальну перевірку.

«На нашій практиці податкова витрачає багато часу на перевірку документів. Часто камеральні перевірки затягуються. Але прийняття позитивного рішення з минулого року проходить вже не за 2 місяці а приблизно в строки, встановлені кодексом, тобто близько 10 днів», — зазначає Анатолій Косован. 

Податкова може відмовити у відшкодуванні  або узгодити не всю суму, якщо під час камеральної перевірки знайде помилки. Помилки можна спробувати виправити та подати уточнювальний розрахунок. Або ж можна спробувати повторно подати на відшкодування у наступній податковій декларації. 

На наступний день після закінчення камеральної перевірки сума відшкодування вважається узгодженою, про що має з’явитися відповідний запис у вище згаданому реєстрі. Протягом 5 операційних днів після узгодження Казначейство повинно провести відшкодування у заявлений платником податку спосіб.

Варіанти відшкодування ПДВ

Платник має право вибору, в якій формі отримати відшкодовані кошти. А саме:

  • отримати заявлену суму на рахунок;
  • зарахувати у сплату боргу з ПДВ;
  • зарахувати у сплату загальнодержавних податків і зборів, наприклад  самого ПДВ, акцизного
  • податку, деяких видів рентної плати;

Але не можна використати відшкодування для сплати  місцевих податків, а також тих податків, які розподіляються між державним і місцевим бюджетом, як рента за спецводокористування, податок на прибуток.

  • перенести «мінус» на наступний період;
  • частину перерахувати на банківський рахунок, частину  на сплату інших податків,  решту — перенести на інший період. 

Головні перепони в отриманні бюджетного відшкодування ПДВ

Для експортерів можемо виділити такі проблемні моменти в системі бюджетного відшкодування ПДВ:

  • податкові перевірки та їх наслідки;
  • зупинка та відмова в реєстрації податкових накладних;
  • тиск з боку правоохоронних органів у межах кримінальних проваджень;
  • фактична відмова в бюджетному відшкодуванні ПДВ без юридичного обґрунтування з боку фіскальних органів.

Як зазначає Анатолій Косован, хоча відшкодування ПДВ — це дуже легка процедура, але в дуже багатьох випадках податкова виступає не на боці платника ПДВ. І багато в чому відшкодування залежатиме від того, як ведеться звітність, оформляються первинні документи та з якими контрагентами працює підприємство.

«Для прикладу, один нюанс — це ваші контрагенти. Податкова на них звертає увагу і якщо в неї є претензії до таких контрагентів, то ПДВ, заявлений до відшкодування дуже часто не підтверджується. Офіційно це не є підставою для непідтвердження суми ПДВ. Існує положення Конституції про персональну відповідальність особи.  Якщо навіть в контрагента були якісь проблеми чи невідповідності, то за них повинен відповідати він, а не ви.Тому непідтвердження суми відшкодування вашого ПДВ через проблеми контрагентів — це порушення законодавства», — пояснює юрист.

Чи варто судитись з податковою? 

Якщо ДПС відхиляє заявлений до відшкодування ПДВ, то платник має право звернутись до суду. З досвіду  «Kosovan Legal Group», серед їхніх клієнтів 100% судів по ПДВ були виграні і це не перебільшення. 

«Був прецедент в Одесі, коли суд першої  інстанції відмовив у задоволенні позову, що стається дуже не часто, але апеляція підтвердила, що всі документи в  порядку і ПДВ відшкодували. Боятись податкової не варто, якщо ви чесно ведете свій бізнес. Якщо ви можете довести відповідними документи, про те що товар дійсно був придбаний, доставлений, експортований, податкові накладні з контрагентами зареєстровані, то немає жодної підстави, щоб відмовити у відшкодуванні ПДВ», — говорить Анатолій Косован. 

Він розповідає, що податкова затягує перевірки, відправляє на уточнення накладні й відповідно проблемою стають строки відшкодування. В суді все оскаржується, але досить часто ускладнюється робота бізнесу.

Читайте також: Спрощенку скасовують: чи є в цьому позитив та хто постраждає

Щодо головних фікцій, то останнім часом податківці піддають сумніву дані зазначені в товарно-транспортних документах. 

«Ми це спостерігали неодноразово, особливо в ситуації з перевезеннями, коли перевізники є ФОПами та не є платниками ПДВ.  Відповідно, коли податкова перевіряє операцію з перевезення, то не бачить транспортування, тому що по ній немає зареєстрованої податкової накладної. Іншим шляхом  в ДПС перевірити цю господарську операцію не можуть і  відповідно вважають, що перевезення зерна не відбувалося», — розповідає фахівець. 

В його практиці також були історії, коли товар заходить на портовий термінал, де повинні видати складські документи. На практиці їх не видають, бо на терміналі здійснюється накопичення суднової партії й вантажівка може довозити товар 10 разів на день. І ніхто не хоче витрачати час на документи. На думку податкової, якщо товар не зберігався, то його не було і це все фікція.

«У нас навіть була така історія, коли ПДВ переносився з попереднього місяця. І податкова всупереч закону зазначила, що ПДВ з іншого місяця не може переноситися і подаватися на відшкодування. Вони опирались на формальну фразу в податковому кодексі про те, що ПДВ на відшкодування формується в рамках звітного періоду. Але на ділі  навіть форма декларації передбачає, що ПДВ можна переносити з попередніх місяців», — додав Анатолій Косован.

В «Kosovan Legal Group» радять підбирати надійних контрагентів, проводити взаємовідносини з контрагентами, які є платниками ПДВ навіть якщо це стосується зберігання чи перевезення. 

Малий фермер також може відшкодувати ПДВ

При відшкодуванні ПДВ розмір господарства абсолютно немає жодного значення. Тобто якщо фермер експортує невеликі обʼєми, він також має право на відшкодування, за умови, що він має експортний податковий кредит і не має податкових зобов'язань. 

«Якщо в компанії, незалежно від розміру, накопичується податковий кредит і він не перекривається податковими зобов'язаннями, то компанія повинна розуміти, що це її гроші, які вона недоотримала в результаті операції, якщо не подала їх на відшкодування. Тому треба подавати відповідні декларації», — наголошує Анатолій Косован.  

Тож фахівець рекомендує, навіть невеликим компаніям купляти добрива, ЗЗР, наймати на перевезення та зберігання збіжжя виключно платників ПДВ, обовʼязково реєструвати всі земельні ділянки, які обробляються, належним чином подавати звітність про вирощений товар, та наявність складських приміщень, оскільки це все впливає не тільки в ситуації з відшкодуванням ПДВ, а й на прийняття іншої звітності.

Чому податківці змушені проводити перевірки

Можна годинами нарікати, що податківці своїми безглуздими перевірками тільки вкладають палиці в колеса. Але варто розуміти, що відшкодування ПДВ один з найулюбленіших напрямків роботи шахраїв.

У звітах ДПС ви можете знайти десятки схем. Як, наприклад формування фіктивного податкового кредиту компаніями експортерами. Зерно купують за готівку, потім експортують, отримують прибуток та заявляють на бюджетне відшкодування ПДВ до ДПС. Чи просто зерно, яке існує тільки на папері, а ПДВ за нього держава також має повертати.

Саме через діяльність шахраїв ДПС кожного року посилює перевірки та намагається удосконалити систему повернення ПДВ. Так протягом 2023 р.  податківці відпрацювали 1238,0 млн грн схемного податкового кредиту за 36 аграрними вигодонабувачами, залученими у схемах ухилення від оподаткування ПДВ, які мали взаємовідносини з 355 контрагентами — ризиковими платниками ПДВ.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама