Аграрії покращать якість продукції і закуплять нове обладнання — експерт

5 квітня 2016 101 0
Прибутки аграріїв зросли через економію
lenta.ruПрибутки аграріїв зросли через економію

У доларовому еквіваленті збільшення прибутків аграріїв є не настільки суттєвим, як стверджують у Мінагропроді, наголошує експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Олександра Ковальчук, повідомляє «Радіо Свобода».

Оскільки основна маса української аграрної продукції виробляється на експорт, то прибутки агровиробників через девальвацію національної валюти стрімко зросли саме у гривні.

Більше того, за її словами, через знецінення гривні для фермерів подорожчали імпортне обладнання, насіння та хімікати для рослинництва, і це змусило виробників економити. Але водночас, нинішнє зростання їхніх прибутків певною мірою стабілізує ціни у магазинах та підвищить якість продуктів харчування, за умови, що рік не буде посушливим, прогнозує Олександра Ковальчук.

«Враховуючи, що частково зросли прибутки, то можна припускати, що продукція буде кращою, ніж у минулому році. Можна очікувати поліпшення технологій виробництва, закупівлю нового обладнання, добрив тощо. Для порівняння, через стрибки та девальвацію минулого року аграрії були змушені економити на технологіях, купуючи лише мінімально необхідні добрива та сировину», – визнає експерт.

Самі фермери визнають, що збільшують посівні площі зокрема під пшеницею (у 2015 р. вони зросли на 12%), і під цукровий буряк. Аграрії наголошують, що додаткова продукція йтиме і на експорт, і на внутрішній ринок. А отже, за хорошого врожаю, ціни на вітчизняне продовольство принаймні суттєво не зростатимуть представники аграрного сектору. Ті ж, хто збільшив прибуток — інвестують у нове обладнання.

Так, фермер невеликого господарства Павло Збінський, який працює на Житомирщині, упродовж року інвестував у обладнання для вирощування індиків та у крапельне зрошування ягідних культур, які займають у нього близько гектара.

Виконано за допомогою Disqus