7 березня 2024, 18:00, Україна

Українські аграрії вперше застосують інноваційне рішення для протидії посухам

Аграрії Херсонщини та Миколаївщини вперше в Україні застосують інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин.

Таку безкоштовну можливість вони отримали завдяки донорам із Японії та проєкту «Згуртовані громади», який за підтримки Програми USAID АГРО реалізує Всеукраїнська асоціація громад. 

Інновація полягає у внесенні сорбенту — органічного  гідрогелевого продукту, що дозволяє зберегти вологу у ґрунті, а після використання розпадається на поживні речовини для підживлення. Це рішення нове для українських аграріїв, проте добре відоме в Японії, Індії, та посушливих регіонах країн ЄС та США. 

«Понад 50 компаній і фізичних осіб з острова Окінави (Японія) об'єднали зусилля аби українські аграрії, що господарюють у зоні ризикованого землеробства, змогли безкоштовно отримати 5 120 кг сорбенту та збільшити можливу врожайність в областях, що найбільше постраждали внаслідок знищення Каховської ГЕС. Завдяки інноваційному продукту, наданому нашими партнерами з Японії, 125 аграріїв  Херсонщини та Миколаївщини зможуть хоча б частково розв'язати питання нестачі води для поливу», — розповів Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад.  

Сорбент, який називається EF Polymer — це екологічно чистий продукт, виготовлений з органічних відходів, таких як шкірки фруктів. Завдяки гідрогелевій консистенції, він зберігає у ґрунті вологу, поступово вивільняючи її рослині. Таким чином сорбент дозволяє скоротити використання води на 40%. Окрім того, продукт 100% біологічно розкладається та перетворюється на добрива, допомагаючи заощадити ще й до 20% на удобренні.   

За відгуками японських та європейських аграріїв, таке інноваційне рішення дозволяє збільшити врожайність у посушливих регіонах на 10-30%. Результати його застосування в Україні досліджуватимуть фахівці Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НАНУ, а також самі аграрії з Херсонщини та Миколаївщини.

Читайте також: У слабкому стані із зими може вийти до 7% посівів — Укргідрометцентр

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.